Március 15-én a Fidesznek lesz rendezvénye, ahol Orbán Viktor is mond beszédet; erről a pártelnök a közszolgálati televízióban beszélt kedden este. A politikus szerdán kijelentette: akkor lesz béke és nyugalom március 15-én, ha a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják fel.

A Fidesznek lesz rendezvénye március 15-én, és várhatóan Orbán Viktor is beszédet fog mondani - derült ki abból az interjúból, amit a Fidesz-elnök adott a köztévé Az Este című műsorának. A rendezvény helyszínére vonatkozó kérdésre egyelőre nem kívánt válaszolni, de az kiderült, hogy 16 órakor kezdődik majd a rendezvény.

Ezzel egyértelművév ált, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem kíván eleget tenni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérésének, amely szerint a vezető politikusoknak a háttérben kellene maradniuk a nemzeti ünnepen. A kormányfő szerint a jelenlegi közhangulatban nem célszerű utcai politikai rendezvényeket tartani. Többen attól tartanak ugyanis, hogy megismétlődhetnek az október 23-i események.

Szerdán a pártelnök azt nyilatkozta: a rendőrségnek távol kell maradnia a politikától; ha a rendőrség nem engedi, hogy felhasználják politikai célokra, akkor béke lesz március 15-én. Szerinte csak a rendőrségen múlik, hogy a nyilvános, nagy rendezvényeken béke van-e, így október 23-án is nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket.

A Fidesznek most vasárnap, február 25-én is lesz egy rendezvénye, a Terror Háza előtt, ahol a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A Fidesz elnöke a műsorban arra a kérdésre, hogy érez-e belső feszültséget jelenleg a Fideszben, Orbán Viktor úgy válaszolt: "nem. Amit feszültségnek lehet nevezni, azt nem. De a Fidesz az egy sokszínű párt, mindig is az volt" - utalt a politikus az elmúlt időszakban a sajtóban megjelent találgatásokra.

Arra a felvetésre, hogy saját magával szemben a Fideszen belül érez-e valamilyen elégedetlenséget, a politikus azt mondta: "természetesen", hiszen azt várták tőle a fideszes vezetők, a párt szimpatizánsai, támogatói, hogy nyerje meg a választást 2006-ban, amit azonban nem tudott megtenni.

A politikus a kormány mostani gazdasági válságkezelésével kapcsolatban azt mondta: e lépéseket elhibázottnak tartja. Hozzátette: a Fidesz alapjaiban másként képzeli el a válságkezelést. "Elsősorban a munkát terhelő adók csökkentésnek irányába kell elindulni" - mondta.

[origo]/MTI