A nagy társadalmi nyomással magyarázza Fleck Zoltán jogszociológus a móri ügyben esetleg elkövetett igazságszolgáltatási hibákat. Szerinte a történtek miatt is főleg azért rendülhet meg az embereknek a bíróságokba vetett bizalma, mert azt mutatja, hogy a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt ez bármelyikünkkel megtörténhet. Csütörtökön 14 órától tegye fel Ön is kérdéseit Fleck Zoltánnak az [origo] Vendégszobájában!

Nincs a világon olyan jogrendszer, ahol ne követnének el hibákat, hiszen az igazságszolgáltatásban is emberek dolgoznak, de a média által felkapott ügyben elkövetett hiba még sokkal súlyosabbnak tűnhet - mondta az [origo]-nak Fleck Zoltán jogszociológus a móri ügyben beállt fordulat kapcsán. A napokban került rendőrkézre az ügy két új gyanúsítottja, miközben a bíróság már jogerősen el is ítélte Kaiser Edét a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablásért.

Fleck szerint éppen azért van szükség a többszöri fellebbezési lehetőségre, hogy orvosolni lehessen az esetleges tévedéseket. Az is előfordul, hogy erre nincs mód, hiszen például az Egyesült Államokban több végrehajtott halálos ítéletnél derült ki utólag, hogy a kivégzett elítélt ártatlan volt - mondta. A móri ügy miatt is főleg azért rendülhet meg az embereknek a bíróságokba vetett bizalma, mert azt mutatja, hogy a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt ez bármelyikünkkel megtörténhet - tette hozzá a jogász.

Fleck Zoltán szerint a tévedés lehetősége elsősorban azoknak az ügyében áll fenn, akiknek gyenge a védekezőképességük. Például egy helyi közösséget mélyen felháborító bűncselekménynél nagy lehet a nyomás a bírákon. Ha pedig a meggyanúsított embernek csak egy "félgőzzel dolgozó" kirendelt védő jut, pillanatok alatt saját maga ellen szóló vallomást is tehet - magyarázta a jogszociológus.

A móri ügyben Kaiser Edééknek megfelelő védelme volt, viszont a bíróságra nehezedő nyomás itt is nagy volt. "Az is óriási tehertétel lett volna a bíráknak, ha felmentették volna őket arra hivatkozva, nem lehet kimondani, hogy minden kétséget kizáróan bűnösök" - mondta Fleck, aki hozzátette, pedig ha valóban így volt, ez lett volna a feladatuk. Példaként említette erre a helyzetre a Postabank-ügyet, amikor sokan felháborodtak, hogy Princz Gábort és társait felmentették a nyomozó hatóság gyenge bizonyítékai miatt.