A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás első hónapjával kedvező tapasztalatai vannak a Molnak. A medicinák szabad kereskedelmére eddig 90 kérelem érkezett, amelyeknek azonban több mint felénél hiánypótlásra van szükség.

Eddig 90 kérelem érkezett gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra vonatkozóan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz, ebből 15-öt elfogadtak, 46 pedig hiánypótlás alatt áll - az Egészségügyi Minisztérium.

A Mol öt töltőállomásánál forgalmaz vény nélkül árusítható gyógykészítményeket január 23-a óta. A társaság illetékese az első hónap kedvező tapasztalatai alapján a forgalmazást sikeresnek ítélte. Tájékoztatása szerint a vevők a szezonnak megfelelően keresik a készítményeket. A Mol mérlegeli, hogy további kutakat vonjon be a gyógyszerek forgalmazásába.

Egy hete már a Shell Magyarország is megkezdte egy budapesti, I. kerületi töltőállomásánál a patikán kívül forgalmazható készítmények értékesítését. Kerékgyártó Péter, a Shell Magyarország kiskereskedelmi üzletági vezetője elmondta: benzinkútjuknál 50 gyógyszer készítményt és más kiegészítő termékeket árulnak. Kísérleti jelleggel kezdték meg a termékek forgalmazását, amelyről még nincsenek adataik, de a vevők igényeinek kielégítésére további 10 Shell benzinkutat szeretnének bevonni az értékesítésbe. Ezek engedélyezésére benyújtották a kérelmeket a hatóságokhoz.

Korábban az Agip és az OMV, a kereskedelmi láncok közül a Tesco, a dm, valamint az Auchan közölte, hogy tervezi a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek forgalmazását, de még nem nyújtottak be kérelmet az érintett hatóságokhoz.

Az Országgyűlés 2006. november 20-án fogadta el a gyógyszerellátásról szóló törvényt, amely ezév januárja óta lehetővé teszi bizonyos vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli forgalmazását. Ebbe a körbe tartoznak egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők. Elsőként a Mol kezdte meg a vény nélül kapható gyógyszerek forgalmazását.