Polgári pert indít a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciója Ambrus Zoltán képviselő ellen, aki kilépett a képviselőcsoportból. Orbán Viktor pártelnök árulónak nevezte Ambrust. A képviselő petőfibányai otthona elé pénteken pedig tüntetők vonultak.

Ambrus Zoltán pénteken lépett ki a Fideszből, ezzel a szocialisták javára billentette a mérleget a Heves megyei közgyűlés elnökének megválasztásánál. Az országban egyedül a hevesi megyegyűlést vezeti kormánypárti politikus.

Herman István, a Fidesz-frakció tagja, aki szintén indult az elnöki posztért elmondta: azért perelik be a képviselőt, mert kilépésével megszegte az általa is aláírt, október 2-án született frakciószerződést. A frakció szabályzata szerint ha valaki kilép, mandátumát vissza kell adnia a jelölő szervezetnek. 

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában árulónak nevezte a Heves megyei fideszes képviselőt, és arról beszélt, hogy pártjának ezentúl jobban meg kell majd néznie, ki méltó a Fidesz bizalmára. "Jobban meg kell néznünk, hogy kinek szavazunk bizalmat, nagyon határozottan ki kell mondanunk, hogy a Fideszben nincs jövőjük azoknak, akik alig várják a pillanatot - én nem tudom, hogy miért: fenyegetés hatására vagy jó pénzért, harminc ezüstért vagy miért - eláruljanak bennünket és csak a saját hasznukat és szempontjaikat nézzék" - fogalmazott.

Az MTI Heves megyei tudósítója úgy értesült a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósától, hogy a képviselő petőfibányai otthona előtt pénteken mintegy harminc ember gyűlt, akik nem tetszésüket fejezték ki Ambrus Zoltán lépése miatt. Rendőri intézkedésre nem volt szükség, a gyülekezők önként távoztak a ház környékéről, ahol azóta újabb tiltakozás nem volt.

Az ügy előzménye, hogy pénteken szocialista elnököt választott a Heves megyei közgyűlés, miután a Fidesz-frakcióból kilépett Ambrus Zoltán képviselő, és függetlenként megszavazta, hogy az MSZP-s Sós Tamás legyen a közgyűlés elnöke. A közgyűlés csütörtökön még arról állapodott meg, hogy feloszlatja magát, mert a tavaly október elsejei önkormányzati választáson a Fidesz és az MSZP egyaránt 20-20 mandátumot szerzett, és az így kialakult patthelyzet megakadályozta a testület törvényes működését.