Bocsánatkérést várnak Orbántól Petréteiék

2007.02.26. 11:09

Ha három napon belül nem kér bocsánatot Orbán Viktor a rendőrséggel kapcsolatos kijelentéseiért, akkor a rendészeti minisztérium pert indít ellene. A tárca azt sérelmezi, hogy a Fidesz-elnök szerint tavaly október 23-án a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" támadott meg embereket.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium három napon belüli bocsánatkérésre szólítja fel Orbán Viktort, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett - tájékoztatta a minisztérium hétfőn az MTI-t. Ha ezt az ellenzéki politikus nem teszi meg, a tárca jogi lépéseket tesz - olvasható a tárca közleményében.

A minisztérium megismételte, hogy sértő, valótlan tényállításnak tekinti a volt miniszterelnök megállapítását, miszerint a rendőrség politikai parancsra verte szét az október 23-ai tüntetést. "Egy volt miniszterelnöktől, különösen, hogy tisztsége megszűnése óta is részt vesz a közéletben, elvárható, hogy tisztelje a jogállam intézményeit akkor is, ha azok nem az ő személyes ízlése, hanem "csupán" a jogállam törvényei szerint cselekednek" - tartalmazza a közlemény.

Orbán Viktor múlt héten szerdán újságíróknak arról beszélt: amennyiben a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják, akkor béke lesz március 15-én. A Fidesz elnöke arra kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy március 15-én - amikor a Fidesz is rendezvényt tart - megismétlődnek az október 23-i események, azt mondta: a rendőrségnek távol kell maradnia a politikától. Orbán szerint ugyanis október 23-án is béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK