Nagy valószínűséggel távozik Danks Emese a kormányszóvivői pozícióból. A helyére kiszemelt, korábbi TV2-s műsorvezetőt, Demcsák Zsuzsát szeretnék, akivel jelenleg is tárgyalnak a Miniszterelnöki Hivatalban. Aláírt szerződés még nincs, de forrásunk szerint a változásokat - ha lesznek - két héten belül bejelentik.

Valamilyen formában biztosan változik Danks Emese pozíciója a Kormányszóvivői Irodán belül - közölte két, a Miniszterelnöki Hivatalhoz köthető forrásunk is. Azt még nem tudták megmondani, hogy távozik-e a kormányszóvivői pozícióból Danks Emese, vagy csak a teljes munkaidős kormányszóvivői munkavégzést hagyja abba, esetleg kap egy új pozíciót.

Az [origo] már tavaly megírta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban akadnak olyanok, akik elégedetlenek Danks munkájával. Ahogy egyik forrásunk most fogalmazott: "más szóvivőre van szükség háborúban, és más szóvivőre van szükség békében". A fő kifogás Danks alig több mint féléves kormányszóvivősége alatt az volt kommunikátori munkájával szemben, hogy nem egy debattőr alkat.

Az Index hétfőn adott hírt arról, hogy az új kormányszóvivő várhatóan Demcsák Zsuzsa, a TV2 korábbi műsorvezetője lesz. Forrásaink szerint azonban egyelőre nincs megállapodás. Ahogy egyikük fogalmazott: "legkorábban március 1-jén, de legkésőbb 15-ig kommunikálható változásoknak kell beállni a rendszerben."

Demcsák korábban a Fort Boyard, a Jó Reggelt Magyarország és a Tények műsorvezetője volt a TV2-n, utóbbiban sporthíreket olvasott be - közölte Rényi Ádám, a csatorna munkatársa. Demcsák szerződése 2002 őszén szűnt meg a TV2-vel. Kezdetben még a korábbi - szintén kereskedelmi tévés múlttal rendelkező - kormányszóvivővel, Batiz Andrással is dolgozott egy műsorban a közszolgálati tévében. Az Indexnek azt mondta, a kormányszóvivőségről nem akar nyilatkozni.

A Miniszterelnöki Hivatal a várható változásokról megjelent hírekre csupán annyit közölt: "A kormány eddig sem és ezután sem foglalkozik személyi találgatásokkal; most sem teszi. A kormány szóvivője Danks Emese." A közelmúltban távozott a kormányzati kommunikáció irányításából Batiz András ex-szóvivő, kommunikációs igazgató, Szigetvári Viktor MSZP-kampányfőnök, valamint Tóth Miklós kommunikációért felelős államtitkár.

Lencsés Csaba