Kórházi vesztegetést is vizsgál a betegvédő hivatal

2007.02.27. 11:28

Eddig 10 esetben indított orvosok és kórházak ellen vizsgálatot a betegek érdekeit védő Egészségbiztosítási Felügyelet. A betegek főként a vizitdíj miatt keresték meg a januárban alakult kormányszervet, illetve az orvosok viselkedését kifogásolták. Az első kórházlistákat csak márciusban lehet majd olvasni a felügyelet honlapján.

Többek között olyan kórház ellen indított vizsgálatot a betegek érdekeit védő Egészségbiztosítási Felügyelet, ahol állítólag azt ajánlották fel valakinek, hogy több helyet is ugorhat a várólistán, ha fizet 15 ezer forintot - közölte az [origo]-val Kovácsy Zsombor, a kormányzati szervezet vezetője. Ugyancsak vizsgálódik a felügyelet annál a kórháznál  is, ahol a panaszos bejelentése szerint forráshiányra hivatkozva tagadták meg a vizsgálatot egy súlyos, krónikus betegtől.

A korábban az egészségügyi tárca szakállamtitkáraként dolgozó Kovácsy elmondta: három hét alatt közel 80 megkeresés érkezett hozzájuk, a számuk azonban folyamatosan nő. A betegek főként a vizitdíj miatt keresték meg a felügyeletet, illetve az orvosok viselkedését nehezményezték. A panaszok alapján eddig 10 esetben indított vizsgálatot az Egészségbiztosítási Felügyelet. Kovácsy azt azonban nem árulta el, hogy mely kórházakról van szó, mindössze annyit közölt: fővárosi és vidéki kórház, szakrendelő, valamint háziorvos ellen is folyik vizsgálat. Még egyik sem zárult le.

Az Országgyűlés decemberben fogadta el az Egészségbiztosítási Felügyeletről szóló törvényt. A hivatalt azért hozták létre, hogy képviselje a betegek érdekeit. A felügyelethez a betegek az orvosokkal és kórházakkal kapcsolatos panaszaikkal fordulhatnak. Ha megalapozottnak bizonyulnak a panaszok, akkor előbb figyelmeztetik az orvost, ha pedig továbbra se változtat magatartásán, elképzelhető a pénzbüntetés is. A felügyelet teszi majd közzé a kórházakat rangsoroló listákat, valamint a várólistákat is. Továbbá ennek az intézménynek a feladata lesz az egészségbiztosító (ha a több-biztosítós rendszert vezetik be, akkor biztosítók) ellenőrzése is.

A felügyelet vezetője szerint a korábbi tervekkel szemben nem februárban, hanem március első heteiben jelenhetnek meg a szervezet honlapján az első kórházlisták. Ezek többek között arról tartalmaznak majd adatokat, hogy milyen sikerrel végzik a műtéteket az egyes kórházakban. Kovácsy elmondta: először valószínűleg a más szervezetek által (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ, Országos Egészségbiztosítási Pénztár- OEP) gyűjtött adatok alapján készített listákat teszik közzé, majd pedig a felügyelet saját listáit. Ez utóbbiakat néhány hónap múlva lehet böngészni a szervezet honlapján.

Mindez azért lenne újdonság, mert eddig a kórházakra vonatkozó adatok nem voltak nyilvánosak. A korábbi kísérletek pedig rendre elbuktak az orvosok és a kórházak tiltakozása miatt. Hiába állított össze például az OEP 2005-ben egy infarktus utáni halálozási adatokat és császármetszések számát tartalmazó kórházlistát, a rajta szereplő intézményeket nem lehetett beazonosítani, mivel azok név nélkül, csak kódszámmal szerepeltek a listán.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK