Merész klímaváltozásos álmai vannak Kóka Jánosnak, de kérdés, mire megy a hallgatag képviselőkkel, a merengő Baja Ferenccel, vagy a legyintő Répássy Róberttel. Szili Katalinra számíthat, ő már Al Gore-t is meghívta, és sokat tud a felmelegedésről, amely egyre komolyabb kihívást jelent Magyarország számára is. Tudja meg, miért vagyunk lemaradva a britektől és tesztelje tudását kvízjátékunkban!

A klímaváltozás szó négyszer, az éghajlatváltozás ötször hangzott el a mostani ciklusban a parlamentben az országgyűlési napló szerint. Nem igazán hozta tehát lázba ez az egyébként előbb-utóbb minden ember életére hatással lévő probléma a magyar politikusokat, pedig nyugati kollégáik között ez már állandó vita tárgyát képezi. Valami ilyesmit szeretne elérni Kóka János gazdasági miniszter is, aki párttársával, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterrel karöltve jelentette be múlt héten, hogy a klímapolitikának ugyanúgy a közbeszéd részének kell lennie, mint a megszorításoknak, reformpolitikának.

Valóban fontos kérdésről van szó: a globális felmelegedés, több szakértői vélemény szerint egyre sürgetőbb megoldásokat igényel. Az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottságának szerdán ismertetett jelentése például azt tartalmazza, hogy Magyarország a klímaváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb országok közé tartozik.

A Magyar Tudományos Akadémia szakértői szerint pedig a klímaváltozás miatt megszaporodhatnak az olyan viharok, mint a Mátrakeresztest két éve elárasztó, özönvízszerű eső, vagy az öt halálos áldozattal járó tavalyi, augusztus 20-i vihar. Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) májusra elkészülő újabb jelentése - amiből múlt héten közölt előzetesen részleteket a Financial Times -, pedig arra figyelmeztet, ha az emberiség 2020-ig nem tesz komoly lépéséket az üvegházhatású gázok kibocsátásra, akkor már nem lesz képes elhárítani a környezetvédelmi katasztrófákat.

Ki nevet a végén?

Az [origo] azt próbálta letesztelni, hogy az országgyűlési képviselők mennyire vannak otthon az éghajlatváltozás problémakörében, ha már - részben legalábbis - az ő feladatuk lenne, hogy a közbeszéd tárgyává tegyék az ügyet. A négy-öt kérdésből álló klíma-kvízzel a hétfői plenáris ülés szüneteiben, a folyosón próbálkoztunk hét véletlenszerűen kiválasztott politikusnál: Baja Ferenc, Horváth Csaba, Szili Katalin szocialista, Fodor Gábor SZDSZ-es, valamint Répássy Róbert és Selmeczi Gabriella fideszes képviselőknél. Tudósítónk elcsípte a szintén fideszes Farkas Flóriánt is, a politikus azonban válasz helyett öblös nevetéssel reagált kérdéseinkre.

Az összesített eredmény alapján kiderült, nem teljesen tudatlanok, de kimaradt nekik néhány fontos, a világsajtóban egyébként, az utóbbi pár hétben is nagy visszhangot kiváltó fejlemény. A volt amerikai alelnök, Al Gore Oscar-díjjal jutalmazott, a globális felmelegedésről szóló dokumentumfilmjét, a Kellemetlen igazságot például egyetlen általunk megkeresett képviselő sem látta.

Baja világtőzsdéje

Konkrét számokat (például, hogy a kiotói egyezmény 2008-ra 8 százalékkal faragná le az üvegházhatású gázok kibocsátását) nem tudott említeni az egykor a környezetvédelmi tárcát vezető Baja Ferenc sem. Ehelyett a világtőzsdéhez hasonlította a felmelegedést, mint amely egységes reagálást igényel minden országtól. Répássy Róbert, a Fidesz képviselője az éghajlatváltozásról azt mondta: "elfogadom, hogy probléma, de nem olyan, ami befolyásolná az emberek mindennapi életét."

Selmeczi Gabriella a klímával kapcsolatos konkrétumok megválaszolását azzal hárította el, hogy a számokban sosem volt igazán jó. Hozzátette: a gyereknevelés mellett csak tudatos médiafogyasztásra van ideje, abba azért néhány éghajlatváltozással kapcsolatos hír is belefér. Horváth Csaba, a főváros MSZP-s főpolgármester-helyettese, aki egyáltalán nem hallott Al Gore klímaellenes harcáról, a kiotói egyezményt úgy definiálta, hogy az néhány tíz százalékkal akarja visszafogni a káros kibocsátást. Az SZDSZ-elnökségre Kóka ellenében pályázó Fodor Gábor pedig óvatosan annyit mondott: egyelőre kivár, amíg pontosan kiderül, hogy mi a felelős a hazai időjárási anomáliákért.

Szili Al Gore-t is meghívta

A klímatesztet egyedül Szili Katalin tudta hibátlanul kitölteni. Az Országgyűlés elnöke tökéletes választ adott arra, hogy mi a kiotói egyezmény lényege, ráadásul a magyarországi vállalásokkal (hazánk azt vállalta, hogy 1985-1987-es szinthez képest, 6 százalékkal csökkenti a kibocsátást) is tisztában volt. "Én írtam alá az egyezményt" - derült ki, a puszta érdeklődés mellett, mi lehet az oka tájékozottságának. Szili azt is tudta, hogy mi az IPCC, valamint, hogy milyen hatásai lehetnek itthon a klímaváltozásnak. A házelnök a Kellemetlen Igazságot ugyan nem látta, de Fodor Gáborhoz hasonlóan olvasta Al Gore ezzel kapcsolatos könyveit. Sőt, Szili elmondta, hogy Al Gore-t is meghívta, hogy a felmelegedésről tartson előadást a magyar képviselőknek.