Kiköltözéssel fenyegetnek az orvostanhallgatók

2007.02.28. 17:43

A szakorvosképzés tervezett átalakítása miatt nyílt levélben fordulnak Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez az orvosegyetemek hallgatói. A diákok szerint az orvostanhallgatóknak az új rendszerben nem lesz más lehetőségük, mint külföldön keresni a boldogulásukat.

Négy egyetem - a budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi - kari, illetve intézményi hallgatói önkormányzatának vezetője diáktársai nevében azt kéri a minisztertől, ne lehetetlenítse el, hogy a hallgatók itthon készüljenek fel orvosi hivatásukra.

Bár a friss diplomás magyar orvosok számára Nyugat-Európa több egyetemén kínálnak az itthoninál lényegesen jobban fizető gyakornoki állásokat, többségük mégis az itthon maradás mellett döntött. A szakminiszter által beterjesztendő javaslat azonban a fiatal, családalapítás előtt álló orvosoktól a létfenntartáshoz szükséges anyagi hátteret vonja meg, így nem marad más választásuk, mint külföldön keresni a boldogulásukat - áll a levélben.

A hallgatók meggyőződése, hogy a szakorvosjelöltek szakmaválasztását nem elsősorban az anyagi érdek motiválja. A fizetések megvonásával, illetve nagyobb juttatásokkal nem lehet, és nem is érdemes az orvosokat a hiányszakmák felé irányítani. A javaslat nem fogja orvosolni a gyakornoki képzés valós problémáit - mutatnak rá. Ráadásul a képzés színvonala is komoly veszélybe kerülhet, amennyiben az oktatás részben a kevésbé felszerelt, kisebb kórházak feladatává válik. Az előterjesztés legnagyobb hibájának azt tartják a kari, illetve intézményi hallgatói önkormányzatok vezetői, hogy tényként számol a magasan képzett magyar szakemberek elvándorlásával, és őket más oktatási rendszerben végzett, a magyar viszonyokat kevéssé ismerő gyógyítókkal kívánja pótolni.
   
A hallgatók a levélben jelzik, készek részt venni olyan javaslat kidolgozásában és megvalósításában, amelynek célja a magyar egészségügy hatékonyabb, lehető legmagasabb színvonalú működésének garantálása és a jelenlegi egységes magyar orvosképzés megőrzése.
   
Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára kedden az MTI-nek egy sajtóinformációval kapcsolatban, miszerint a tárca megszünteti a rezidensek állami támogatását, elmondta, hogy a minisztériumban dolgoznak a rezidensképzés finanszírozásának átalakításán. A rendszer megváltoztatásával azt szeretnék ösztönözni, hogy minél több orvostanhallgató válasszon olyan szakterületet, amely most még hiányszakmának számít. Arról még nincs döntés - tette hozzá az államtitkár -, hogy a hiányszakmának nem számító szakorvosi tanulmányok végzését milyen szisztéma szerint finanszírozza az állam.

KAPCSOLÓDÓ CIKK