Továbbra is vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben, azonban a két párt közötti különbség jelentősen csökkent a TÁRKI februárban készített pártpreferencia-kutatása szerint.

A januári 13-mal szemben jelenleg 6 százalékponttal vezet a Fidesz a nagyobbik kormánypárttal szemben az összes választó és a januári 27 helyett 10 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók körében - olvasható a TÁRKI honlapján. Az MSZP-re a januári 17 százalékhoz képest februárban az összes választó 20 százaléka szavazna, míg a Fidesz támogatottsága a januári 30 százalékról februárra 26 százalékra csökkent - állítja a felmérés.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül az ellenzéki párt támogatottsága 10 százalékpontos csökkenés után februárra 47 százalékon állt, míg a szocialista párté 7 százalékpontot emelkedve 37 százalékra nőtt. A felmérés szerint a két nagy párton kívül csak az MDF érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ négyszázalékos, míg az MDF nyolcszázalékos táborral rendelkezik. A TÁRKI szerint a választók 56 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most lennének a választások.

A felmérés eredménye valószínűleg trendet jelez a két nagy párt között, ugyanis a Szonda Ipsos szerdán közzétett jelentése szerint is csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP között. Az ellenzéki párt továbbra is vezet, de egy hónap alatt tizenháromról tíz százalékpontra csökkent előnye az összes választókorú polgár körében, a biztos pártválasztóknál pedig az előny 22 százalékról tizenhat százalékra mérséklődött. A Szondánál az MDF évtizedes csúcson van, mert a szavazatok hét százalékát kapná meg, ha most vasárnap lennének a választások. Náluk az SZDSZ a választók öt százalékára számíthat.

A Századvég február közepén megjelent elemzésében az olvasható, hogy a teljes választókorú népesség 17 százaléka szavazna a Magyar Szocialista Pártra, 25 százaléka a pedig az ellenzéki pártra. A választásra jogosult biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka a Fideszre, 35 százaléka a szocialistákra voksolna. A kutatás szerint az Országgyűlés másik két kis pártja továbbra is a parlamentbe kerülési küszöb környékén foglal helyet: az MDF támogatottsága a biztos szavazók körében hat százalékot, míg az SZDSZ-é négy százalékot mutat.

A Medián február elején készített tanulmányából az derül ki, hogy az ellenzéki pártra a teljes népesség 37 százaléka szavazna. Az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent a januári adatokhoz viszonyítva.