Hivatalosan is bejelentették, hogy Demcsák Zsuzsa váltja Danks Emesét a kormányszóvivői poszton április 2-ától. A kabinet új arcától Gyurcsány Ferenc politikusabb szerepvállalást vár el, mint elődjétől. Ezzel együtt átalakul a kormányzat kommunikációs szervezete, és egy új miniszterelnöki kabinet kezdi meg működését.

A kormány szóvivője április 2-ától Demcsák Zsuzsa lesz - közölte a Kormányszóvivői Iroda. Danks Emese közös megegyezéssel, március 5-i hatállyal leköszön a kormányszóvivői posztról, pályafutását a magánszférában folytatja. A hivatalos közlemény szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány nevében elismerését fejezte ki azért, hogy szóvivőként egy intenzív, sok konfliktussal terhelt időszakban képviselte a kormány reformpolitikáját a nyilvánosság előtt, azonban a megváltozott politikai klíma politikusabb szerepvállalást kíván.

Március 19-étől miniszterelnöki kabinet segíti a kormányzat munkáját - az érkező szóvivő mellett - több új szakember bevonásával, a miniszterelnök kabinetfőnöke Gál J. Zoltán. Az új típusú kabinet a megszűnő kommunikációs államtitkárság és a jelenlegi miniszterelnöki titkárság bázisán jön létre, de mint a közlemény hangsúlyozza, létszámgyarapodással nem jár.

A miniszterelnök szűkebb munkaszervezeteként működő kabinet "szoros együttműködésben" dolgozik majd a reformok előkészítéséért felelős Államreform Bizottsággal, valamint a szakmapolitikai koordinációt végző Miniszterelnöki Hivatallal - áll a közleményben. A kabinet élén a politikai irányítást végző kabinetfőnök áll, a szakmai irányításért szakállamtitkári rangban kabinetfőnök-helyettes felel.

Az új kormányszóvivő, Demcsák Zsuzsa 28 éves közgazdász, másoddiplomás képzésen jogásznak tanul. Angolul, németül és olaszul beszél. Két gyermeke születése előtt újságíróként dolgozott, többek között a Magyar Televízió, a TV2 és az Echo TV munkatársaként.

A kabinetfőnök helyettese, szakállamtitkári rangban március 19-étől Pimper Richárd, a kabinet stratégiai kommunikációs főigazgatója Baráth Péter lesz. A kormányzati kommunikáció marketingkommunikációs részlegét Kirsch Zsuzsa irányítja, a frissen létrehozandó PR-igazgatói posztot Rózsa Gyöngyi tölti be, míg a kormányzati kommunikációs igazgató Gyurkovics Tamás lesz. A miniszterelnöki programok szervezéséért, illetve lebonyolításáért felelős vezető Teiszler Zoltán. A kabinet szakpolitikai igazgatója, március 19-étől Tóth András.