Végrehajthatatlan a volt csendőrtiszt ítélete

2007.03.01. 15:35

Végrehajthatatlannak nyilvánította a Fővárosi Bíróság a Képíró Sándor volt csendőr százados ellen 1944-ben meghozott ítéletet. A bíróság döntését a Nemzeti Jogvédő Alapítvány hozta nyilvánosságra csütörtökön. A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája élesen elítélte a bírósági döntést.

"Képíró Sándor volt csendőr századost a jogerős elítélését követő bűnvádi eljárás során (...) született új határozattal büntetlen előéletűnek nyilvánították, és ennek következményeként 1944. február 18-ai hatállyal korábbi tiszti rendfokozatába visszahelyezték. Mindez megszakítás nélküli hivatásos tiszti pályafutást eredményezett a jövőre nézve" - állapítja meg a bíróság.

Miután a tízévi fegyházbüntetést kiszabó ítélet az azt követő eljárás során hatályát vesztette, hatálytalanná vált az a rendelkezés is, amelynek végrehajtása érdekében a bíróságnak intézkednie lehetne, így azt végrehajthatatlannak nyilvánította - olvasható a február 19-i keltezésű végzésben. A végzés ellen nyolc napon belüli fellebbezési lehetőség van - mondja ki a döntés, hozzátéve, hogy a perköltséget az állam magára vállalja.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány csütörtöki sajtóértekezletén Képíró Sándor ügyvédje, Zétényi Zsolt hangsúlyozta: megfontolják, hogy fellebbeznek-e a Fővárosi Bíróság döntése ellen, ugyanis a végzés egy olyan ítélet végrehajthatatlanságát mondja ki, amelyet 1944-ben semmissé minősítettek.

Az MTI kérdésére az ügyvéd elmondta: egyelőre nem döntöttek arról, hogy tesznek-e jogi lépéseket a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója ellen, aki háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Képíró Sándort. Ebben az esetben a hamis vád bűntettéről is szó lehet, hiszen a volt csendőr százados egyetlen embert sem ölt meg - tette hozzá az ügyvéd.

A sajtóértekezleten részt vett Képíró Sándor. A volt csendőr százados a távirati iroda kérdésére hangsúlyozta: senkit nem gyilkolt meg, nem is tudott az újvidéki kivégzésekről. A volt csendőrtiszt hozzátette, hogy nem járt a razzia idején a kivégzések helyszínén: a Duna-parton és a laktanyában.

A Fővárosi Bíróság döntését igazságosnak nevezte Képíró Sándor."Kilencvenhárom éves elmúltam, szeretnék egy-két évet nyugodtan élni. (...) Az az aljasság, amit kitaláltak ellenem, mind hazugság, mindent megcáfoltak már" - állította az MTI-nek Képíró Sándor.

A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája élesen elítélte a csütörtökön nyilvánosságra hozott bírósági döntést. Efraim Zuroff, a központ vezetője egy nyilatkozatban "erkölcsileg igazságtalannak és jogi szempontból hibásnak" minősítette a Fővárosi Bíróság határozatát, s fellebbezést sürgetett ellene.

"Ha ez nem sikerül, haladéktalanul teljes körű vizsgálatot kell kezdeni Képíró 1942-ben és 1944-ben elkövetett bűncselekményei ügyében, hogy végül el lehessen számoltatni borzalmas bűneiért. Ebből a szempontból fontos emlékezni arra, hogy a háborús bűnök üldözése esetén nincsenek korlátok, az eltelt idő semmiképpen sem csökkenti az elkövetők büntethetőségét" - írta Efraim Zuroff.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK