Centivel készültek a radarellenes szavazásra Pécsett

2007.03.04. 9:06

Alacsony részvétel mellett zajlik a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátor építésével kapcsolatos vasárnapi népszavazás a baranyai megyeszékhelyen. A pécsiek arról döntenek, hogy akarják-e a radart vagy sem. Ha a helyi civil szervezetek által kikényszerített voksolás eredményeként a lakosság többsége elutasítja a tervet, a honvédelmi tárcának - a Zengő után - ismét új helyszínt kell keresnie.

"Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy a Mecsek hegység Pécs közigazgatási határán belüli részen ne épülhessen katonai radar?" - erre a bonyolultnak tűnő kérdésre adnak választ a helyiek. Ha a radar ellenzői kerülnek többségbe, kínos helyzetbe kerülhet a Honvédelmi Minisztérium (HM), amely egyszer már meghátrált a helyszínt illetően. A választási iroda közlése szerint 11 óráig a választásra jogosult állampolgárok 9,71 százaléka járult az urnák elé.

Eredetileg ugyanis a régió legmagasabb pontjára, a Zengőre szerette volna telepíteni a Dél-Magyarország légtérvédelmében fontos szerepet játszó radarállomást a HM. Csakhogy a zöldek látványos akciói, valamint Sólyom László ellenvéleménye következtében meghátrált a szaktárca és 2005 őszétől új helyet kerestek a katonai objektumnak. Egy évvel később bejelentették, hogy a megyeszékhelyhez közelebb eső - és az államfő által is támogatott - Tubesre esett a választásuk.

Ez ellen azonban számos helyi civil szervezet kezdett kampányolni, egyelőre sikerrel: a március 4-i népszavazást ők kényszerítették ki 18 ezer aláírás begyűjtésével. Az elmúlt időszakban pedig egy jelképes centit kezdtek el vágni Pécs belvárosában helyi hírességek jelenlétében, akik elmondják eközben a radar elleni érveiket is. A szalag éppen a referendum napján fogy majd el. A város szocialista vezetése sem állt ki a kormány elképzelése mellett, sőt volt olyan helyi MSZP-s, aki maga is vágta a tiltakozók centijét.

Muszáj is az ellentábort szervezők számára, hogy minél több ember figyelmét felkeltő akciót folytassanak, mert bár a közhangulat egyértelműen radarellenesnek tűnik, mégsem biztos, hogy összejön a megfelelő számú szavazat. A népszavazás ugyanis csak akkor érvényes, ha a névjegyzéken szereplő több mint 120 ezer pécsinek legalább a fele részt vesz a voksoláson, és akkor eredményes, ha a megjelentek több mint ötven százaléka azonos választ ad. A tavaly őszi önkormányzati választásokon azonban csak 47 százalékos volt a részvételi arány.

Ha mégis nyernek az ellenzők, a kormányzat kerül nagyon nehéz helyzetbe. Miközben új helyszínt kell keresnie a kabinetnek, a zöldek már most szervezkednek más mecseki csúcsok, a Hármashegy és a Tenkes védelmében is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK