Újraválasztották Markó Bélát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki tisztségébe szombaton a szövetség aradi kongresszusán. A titkos szavazáson leadott 478 érvényes szavazat közül 436 voks szólt a posztra egyedül jelölt Markó Béla mellett, 42 volt az ellenzők száma. A román lapok az új elnök autonómia törekvéseiről, és a román politikusok elleni nyilatkozatairól írtak már szombaton.

A szavaztok számlálása alatt a küldöttek elfogadták a szervezet európai parlamenti választásokra vonatkozó programját. Ugyancsak bemutatták az RMDSZ választási listáján szereplőket.

A kongresszussal már a szombati román lapok is foglalkoznak, mégpedig kiemelve Markó Béla autonómiáról elhangzott nyilatkozatait. A román lapok szerint Markó Béla RMDSZ-elnök " önrendelkezéssel fenyegetőzött", és "garmadával támadta a román politikusokat".

Az Adevarul című napilap tudósításában azt emelte ki, hogy Markó az autonómia megvalósítását ígérte. A lap szerint az RMDSZ-elnök durva támadást intézett Traian Basescu államfő és a szövetség koalíciós partnerei ellen. Úgy véli, hogy a romániai magyar politikus legfőbb elégedetlenségei a területi autonómiához fűződnek, ezért bejelentette, hogy nem adja fel az önrendelkezésért vívott küzdelmet - írja az Adevarul.

A Gandul című napilap azt húzta alá, hogy Markó garmadával támadta a román politikusokat, és etnikai feszültségek megjelenésére figyelmeztetett. A lap szerint a bukaresti politikai osztály elleni támadást azzal a mondattal kezdte Markó, amelyben kijelentette: a romániai magyaroknak szüleik mindig azt mondták, hogy a román politikusok nem szavatartóak.

A Cotidianul szerint Markó "kiásta a területi önrendelkezést", és ezzel ahhoz a kampánytémához nyúlt, amelyet a magyar érdekvédelmi szervezet mindig választások előtt szokott használni. Markó vehemens beszédétől sem a román politikusok, sem a Székely Nemzeti Tanács vezetői "nem menekültek meg". Az újság szerint Markó ebből az alkalomból is védőpajzsot vont Nagy Zsolt romániai informatikai miniszter köré, aki az ügyészek látókörébe került.  

Az Evenimentul Zilei című újság is tudósításában arra világított rá elsősorban, hogy Markó Béla "durva üzenetet" fogalmazott meg a román politikai osztálynak, hiszen arra figyelmeztetett, hogy ha nem biztosítanak autonómiát a romániai magyarságnak, akkor "feszültségek" lesznek - írja az Evenimentul Zilei.