Pécs még megfúrhatja a tubesi radart

2007.03.04. 20:17

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor-építésről tartott helyi népszavazás vasárnap Pécsett. Bár a szavazók többsége elutasította a beruházást, ez jogilag nem kötelez senkit. A pécsi polgármester korábban azt mondta, mindenképpen figyelembe veszik a választók akaratát, most azonban már azt közölte, hogy még nem tudja megmondani, lesz-e radar vagy sem.

Jogilag egyértelmű a helyzet - mondta Szikinger István alkotmányjogász hétfőn az MTI-nek a vasárnapi, a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor-építésről tartott pécsi népszavazás eredménytelenségével kapcsolatban. A szakember szerint az eredménytelen referendum senkit semmire nem kötelez, vagyis megvalósulhat a tervezett lokátor.

A Tubesre tervezett lokátorról hamarosan tárgyal a kormány is - közölte a kormányszóvivői iroda. A Honvédelmi Minisztérium még vasárnap este közleményben tudatta: álláspontjuk szerint a népszavazás azt tanúsítja, hogy a választópolgárok döntő többsége szerint nincs akadálya a radarállomás megépítésének. "A pécsi lakosság állásfoglalásának kialakításhoz megfelelő tájékoztatást kapott, ami elegendőnek bizonyult a megalapozott döntés meghozatalához" - olvasható a közleményben.

Szikinger István szerint ugyanakkor a kérdés politikai oldalát tekintve a pécsi közgyűlésen múlik, miként értelmezi az eredményt. Ha a közgyűlés az érvénytelen referendum ellenére úgy módosítaná a területrendezési tervet, hogy nem épülhet radar a Tubesen, akkor a fejlesztés ott nem valósulhat meg.

Tasnádi Péter polgármester az [origo] érdeklődésére hétfőn úgy nyilatkozott, még nem tudja megmondani, lesz-e radar vagy sem. Azt ígérte, ha lesz új információjuk, arról tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Tasnádi Péter és a közgyűlésben helyet foglaló frakciók vezetői korábban úgy nyilatkoztak, akkor is figyelembe veszik a népszavazás végeredményét, ha az nem lesz érvényes. Vasárnap Pécsett a választásra jogosult 127.128 állampolgár 32,51 százaléka, azaz összesen 41.328 járult az urnák elé. Az érvényes szavazatokat leadott választók 94,3 százaléka, azaz 38.870 elutasította a fejlesztést, 5,7 százalékuk, azaz 2.343 ember pedig támogatta azt. A szavazatok közül 87 érvénytelen volt, 28 pedig nem került az urnákba - mondta el Papp Judit, a város jegyzője.

A pécsiek a következő kérdésre adhattak választ: "Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?". A jogszabályok szerint a referendum akkor lett volna érvényes és eredményes, ha a polgárok legalább 50 százaléka elmegy szavazni, és a voksolók több mint fele egyformán szavaz.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK