Ingyensörről is tárgyal az Alkotmánybíróság

2007.03.04. 9:48

Hétfőn és kedden a vizitdíjjal kapcsolatos népszavazásról, a lőfegyverekről szóló törvényről és az ingyensörről fog szólni az Alkotmánybíróság ülése. Egy magánszemély ugyanis szeretné, ha népszavazást tartanának arról, hogy a vendéglátóhelyeken ingyen adják a sört.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) novemberben utasította el K. Károly népszavazási kezdeményezését az ingyensörről. A kérdés az lett volna: "Egyetért-e ön azzal, hogy vendéglátó üzletek vendégeinek a sörért ne kelljen fizetniük?"

Az OVB határozatában azzal indokolta a hitelesítés megtagadását, hogy a kezdeményezés hatályos nemzetközi szerződéseket, és az alkotmányt is sérti. A testület szerint a kérdés "piactorzító felvetés", és ellentétes a piacgazdasággal is. A férfi ezután az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a panasszal.

Az Ab hétfőn és kedden harmadszor tárgyalja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezésének vizitdíjra vonatkozó részét. Az Országos Választási Bizottság (OVB) ugyanis megtagadta az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését, és ezt az OVB határozatot támadták meg az kezdeményezők az Ab-nál.

Az aláírásgyűjtő íven a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért, és a járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

Határozat készül továbbá a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló törvény, illetve kormányrendelet egyes rendelkezéseinek alkotmányosságáról, és a büntetőeljárási törvénynek a házkutatással, lefoglalással kapcsolatos rendelkezéseiről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK