A vártnál szigorúbb lehet Molnár kórházi reformja

2007.03.05. 14:10

A héten derül ki, hogy hány kórházat akar bezárni a kormány. Néhány nap múlva ugyanis nyilvánosságra hozzák azt a listát, amely kórházakra lebontva tartalmazza, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben. A korábbi tervekhez képest keményedett a koncepció: ötnél valószínűleg több kórház fog megszűnni.

A héten hozza nyilvánosságra az Egészségügyi Minisztérium azt a végleges listát, amely kórházakra lebontva tartalmazza, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben - közölték az [origo]-val a tárca sajtóosztályán.

Azt, hogy pontosan melyik nap, egyelőre nem lehet tudni. Szolnoki Andrea a főváros egészségügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke csütörtökre, Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke pedig szerdára várja a listák közzétételét. A listán már nem lehet változtatni, a kórházaknak ez alapján kell április elsejéig megkötniük az új szerződéseket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP).

Az egészségügyi tárca a kórházi ágyak újraosztásával kapcsolatos javaslatait először január 8-án tette közzé. Az eredeti elképzelés szerint ezeket módosíthatta volna a kórházak fenntartóiból álló hét Regionális Egészségügyi Tanács (RET). A testületeknek 20 napjuk lett volna erre, de mindegyik RET visszadobta az ágycsökkentő javaslatokat arra hivatkozva, hogy azok olyan rosszak, hogy tárgyalni sem érdemes róluk. Egyedül a dél-dunántúli régióból küldtek javaslatot a tárcának, ezt azonban nem a RET, hanem egy attól független fórum állította össze.

A tárca az időközben beérkező javaslatok alapján így maga dönt az ágyak elosztásáról, mégpedig úgy, hogy a jelenlegi 60 ezer aktív ágyat 44 ezerre faragja le. Az eredeti tervekhez képest bővült a megszűnésre ítélet kórházak száma - derül ki a kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített beszámolókból. A januári koncepcióban az szerepelt, hogy országosan öt kórház szűnik meg teljesen: a Schöpf-Merei, a budai MÁV-kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és Parádfürdői Állami Kórház.

A kiszivárgott hírek szerint azonban teljesen megszűnne az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) és a Svábhegyi Gyermekszanatórium is. Az [origo] korábbi információi szerint a megszűnésre ítélt Schöpf-Merei Ágost Anyavédelmi Központ magánkórházzá alakulna át. Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) pedig összeolvadna a Péterfy Sándor utcai kórházzal. A két kórház tervezett összevonásáról szóló Népszabadság-információt megerősítette az [origo]-nak Szolnoki Andrea is, aki hozzátetette: úgy tűnik, a változtatások jobban fogják sújtani a fővárost is magába foglaló közép-magyarországi régiót.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK