Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azért döntött úgy, hogy mégis beszél március 15-én, mert - mint mondta - rajtuk kívül keveseket érintett meg a politikai "ünnepcsendre" vonatkozó kezdeményezése. Erről a kormányfő a Klubrádió Kontra című műsorában beszélt hétfőn.

Ezzel indokolta azt is, hogy egy visszafogott megoldást választott, nagyon rövid beszédet mond a Művészetek Palotájában az állami rendezvényen. Gyurcsány Ferenc mértéktartást, felelősséget és visszafogottságot ajánlott mindenkinek a figyelmébe az ünnepre vonatkozóan. "Több hallgatást, több elmélyülést és kevesebb magamutogatást" - fűzte hozzá. Véleménye szerint 1848 márciusa Magyarország egyik legfontosabb történelmi kapaszkodója, amely ezernyi tanulsággal szolgál.

Arra a kérdésre, hogy van-e mitől tartani a nemzeti ünnepen, azt válaszolta, politikai feszültség biztosan lesz, és aggódni is sokan fognak. Jelezte: a rendőrség felkészült arra, hogy megvédje a békés ünneplőket, sétálókat és természetesen védje a stratégiai intézményeket. Remélem, nem nagyon lesz dolguk - hangoztatta a kormányfő.

Arra a felvetésre, hogy folyamatosan támadott pozícióban nem vesztik-e el a realitásérzéküket, úgy reagált: nem 1962-ben vagyunk, amikor az ember, ha nem akart, nem találkozott a választókkal. A kormányfő beszámolt arról, hogy nézi az internetet, olvassa valamennyi napilapot, a jobboldalit is. Tudom, mit gondolnak az emberek - szögezte le a miniszterelnök.

Arra a hallgatói felvetésre reagálva, miszerint nem lenne-e szükség próbaválasztásra, hogy felmérje politikájának támogatottságát, Gyurcsány Ferenc azt mondta, enélkül is látják ezt, mert "annyi a visszajelzés, mint égen a csillag".

Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy azért van egy kormánynak négyéves megbízatása, mert mindenki tudja, hogy a változtatások az első időszakban nagyon megterhelőek, és ennyi idő biztosan kell a rendszer-átalakításokhoz.

Arról is beszélt, hogy naponta tízszer is megkérdezik egymástól, hogy jó döntéseket hoznak-e, és úgy látja, a lényeget illetően jó irányba mennek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a részletek tekintetében nem mindig a legjobban teszik a dolgukat, előfordul, hogy korrigálni kell. Példaként említette a vizitdíjat, amelynek szabályozását március 31. után a gyakorlati tapasztalatok alapján felülvizsgálják.