Még tárgyalni sem hajlandó a kormánypárti többség a Fidesz törvénymódosító javaslatáról, amely megtiltaná a gumilövedékek használatát. A Fidesz hiába hivatkozott a gumilövedékeket szintén ellenző Franco Frattini európai biztosra, az MSZP és az SZDSZ szerint a javaslat ötletszerű.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége elutasította Balog Zoltán, Répássy Róbert, Lázár János és Kontrát Károly fideszes képviselők törvénymódosító javaslatának tárgysorozatba vételét. Az ellenzéki képviselők a rendőrségi törvényt módosították volna úgy, hogy a tömegoszlatás engedélyezett eszközei közül kivették volna a gumilövedéket. A testület 8 igen, 8 nem és 1 tartózkodó szavazatával utasította el tárgysorozatba vételt.

Lázár János, a bizottság fideszes elnöke szerint a szavazás eredménye azt jelenti, hogy "a hatalmon lévők tárgyalni sem hajlandók a kérdésről". Lázár közleményében arra is emlékeztetett, hogy a gumilövedék betiltását nemrégiben az Európai Bizottság (EB) alelnöke, Franco Frattini is szorgalmazta. Lázár arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, utasítsa a rendőrséget, hogy minden esetben mellőzzék a gumilövedék használatát.

Franco Frattini, az EB igazságügyért felelős biztosa február 21-én járt Magyarországon, és részt vett a parlament két - az európai ügyekkel és az emberi jogokkal foglalkozó - bizottságának együttes ülésén. Itt külön kiemelte a rendőri azonosítók kérdését és a gumilövedékeket. Utóbbiakról azt mondta, a rendőrség "kötelezhető, hogy kerülje a használatukat".

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn újságíróknak azt mondta, pártja azért nem támogatja a gumilövedékek használatának megtiltását, mert  kampányízűnek tarják a javaslatot. Göndör szerint ezt a kérdést a gyülekezési törvény módosításával együtt kell kezelni, amihez ötpárti megegyezésre van szükség.

Az SZDSZ-frakció a Fidesz javaslatával kapcsolatban szintén azt közölte, nem támogatják a törvénymódosítást, mert ötletszerűnek tartják. Azt írták, hogy a kérdés megfelelően szabályozva van, és "ha a törvényeket nem tartják be, arra nem a törvény módosítása a megoldás".

Az október 23-i zavargások idején a rendőrség nagy számban használt a tömegoszlatásnál gumilövedékeket, amelyek több embernek is súlyos sérüléseket okoztak, egy fiatalember pedig elvesztette a fél szemét.

[origo]/MTI