A Pécs melletti Tubes-hegyen épül fel a régóta tervezett NATO-lokátor - derült ki a szerdai kormányülés után. A radar építését komoly viták előzték meg, a vasárnapi helyi népszavazás lehetett volna előtte az utolsó akadály, de a voksolás végül érvénytelen lett. A civilek nem fogadják el a döntést, és az önkormányzattól várják, hogy fellépjen a döntéssel szemben.

Most már biztosnak tűnik, hogy a Pécs közeli Tubes-hegyen épül fel a NATO-radar, mivel a vasárnap tartott népszavazáson a pécsiek nem utasították el a lokátor felépítését. A döntést Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára jelentette be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A vasárnapi szavazáson részt vevők többsége elutasította ugyan a beruházást, de a voksolás az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett. A pécsi szocialista polgármester korábban azt mondta, mindenképpen, érvénytelen szavazás esetén is figyelembe veszik a választók akaratát, hétfőn azonban már azt közölte, hogy még nem tudja megmondani, lesz-e radar vagy sem.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője kijelentette: nem fogadják el a döntést, a pécsi önkormányzat vezetőitől pedig konkrét lépéseket várnak a Tubes védelme érdekében. Felszólította az önkormányzatot, hogy tulajdonosi jogaival élve módosítsa a lokátor építésének terveit, és a Tubes csúcsa ne különleges katonai terület, hanem újra egészségügyi erdő legyen.

A baranyai megyeszékhely polgármestere, Tasnádi Péter szerdán azt mondta: tudomásul kell venni az ellenzők népes táborának véleményét, de ez nem jelentheti azt, hogy a városvezetés az ügyben nem tanúsít jogkövető magatartást. Be kell látnunk, e pillanatban a döntés a kormányzat kezében van - hangsúlyozta a polgármester, aki szerint a referendum érvénytelenségével nagyon beszűkült a politikai és jogi mozgástér.

A kormány 2005 őszén jelentette be, hogy a Tubes-hegyet szemelte ki a NATO-lokátor helyszínéül. Előtte a Zengőn tervezték az építkezést, de zöld szervezetek élesen ellenezték. Azt mondták, hogy az építkezés súlyos károkat okozna a természetben, a lokátorépítés támogatói viszont azzal érveltek, hogy nem igazán van más megfelelő helyszín a radarnak, és ha csúszik a beruházás, akkor NATO-forrásoktól eshet el Magyarország.

A 611 méter magas Tubes mellett az döntött, hogy nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél, amely 682 méteres. Így az ide tervezett állomás felderítőképessége nem sokkal rosszabb, mint az eredeti helyszíné. A Tubes csúcsára szerelt radarral az ország légterének 98 százaléka lesz belátható - mondta Gyurcsány a tavalyelőtti bejelentéskor.