Három kórházat ítélt megszűnésre Molnár

2007.03.08. 12:52

Kimondta a végső szót a kórházak fölött az Egészségügyi Minisztérium: a lipótmezei pszichiátria, a svábhegyi gyermekkórház és a Schöpf-Merei teljesen megszűnik. Országosan 16 ezerrel lesz kevesebb aktív ágy, és 1500 orvos és 5-6 ezer egyéb egészségügyi dolgozó kényszerül új munkahelyet keresni. Az átalakítás költségeit 20 milliárdra becsülik.

Elkészült az a végleges és megváltoztathatatlan lista, amely elosztja, hogy melyik kórháznál hány aktív kórházi ágy marad április elsejétől. Molnár Lajos egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, április 1-től megszűnik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet, valamint a Schöpf-Merei Kórház.   

Molnár bejelentése szerint több olyan kórház is lesz, amelyeknek egyetlen saját ágyuk sem lesz, de ezek a miniszter szerint más kórházakkal kötött megállapodások alapján átvállalnak bizonyos feladatokat, így a gyógyítás nem szűnik meg teljesen. Molnár Lajos példaként a Parádfürdői Állami Kórházat és a borsodi Dialízis Centert említette. Előbbi a megyei és a hatvani kórháztól vesz át feladatokat, míg utóbbi ágyszámait a Borsod megyei kórház ágyaihoz sorolták, de nevesítve, védetten elkülönítve. A kecskeméti Repülőkórház szintén egy ágyat sem tart meg, a civilek ellátása a megyei kórházhoz kerül, viszont megmarad a speciális repülőorvosi laboratórium.

12 intézményben teljesen megszűnik az aktív ellátás, ezekben csak krónikus vagy rehabilitációs ágyak lesznek. Molnár szerint az átalakítástól nem remélnek megtakarítást, sőt, becslések szerint az átszervezés 20 milliárd forint költséggel jár. A miniszter azt mondta, a kassza teljes összegét szétosztják az intézmények közt, aminek következtében az egy egységre eső finanszírozás a jelenlegi 136 ezerről 146 ezerre emelkedik. Csökken ugyanakkor a teljesítmény-volumen korlát is, vagyis az intézmények kevesebb beavatkozást végezhetnek.

Április 1-től összesen 16 ezerrel csökken az aktív ágyak száma, miközben 7 és fél ezerrel nő a krónikus ágyaké. Így összesen 71 324 kórházi ágy lesz az országban, szemben a mai 80 125-tel. A megszűnő vagy áthelyezett osztályoknál a már megkezdett kezeléseket az eredeti helyen fejezhetik még be, de új beteget áprilistól már nem lehet felvenni, a várólistákat pedig automatikusan átteszik a területileg illetékes, fennmaradó osztályokra.

Területi ellátási kötelezettség

A kórházi átalakításokkal megváltozik az ellátás rendszere is, április 1-jétől a kórházak területi ellátási kötelezettséget kapnak. Ez azt jelenti, hogy a lakhely vagy tartózkodási hely szerint hozzájuk tartozó betegeket kötelesek ellátni, mást viszont csak akkor, ha azzal a területükhöz tartozó betegek ellátását nem veszélyeztetik.

Aki nem oda megy kezelésre, ahova küldik, az az önkényes kórházválasztás miatt kénytelen lesz megfizetni az ellátási költség 30 százalékát. Sürgősségi ellátást természetesen minden kórházban térítésmentesen adnak, egyéb esetekben viszont csak ott kezelik ingyen a beteget, ahova a beutalója szól. Azt az ÁNTSZ fogja meghatározni, hogy melyik településről mely területi és kiemelt kórházakba lehet beteget utalni, konkrét esetekben a végső döntést mégis a háziorvos hozza majd meg azzal, hogy hova, milyen szintű egészségügyi intézménybe utalja betegét.

A minisztérium úgy számol, hogy az átszervezés következtében 1500 orvosnak és 5-6 ezer egyéb dolgozónak kell állás után néznie. Molnár azt mondta, az ágazatban munkaerőhiány van, ezért szerinte mindenki találhat majd új állást. A végkielégítéseket a költségvetés állja, a miniszter szerint az erre biztosított kassza felülről nyitott lesz, tehát mindenkit ki tudnak fizetni.

"Drámai hatás"

Válságtanácskozást hívott össze péntekre a Fidesz - közölte Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa. Ezen a párt vezetői, szakpolitikusai, valamint a kórházakat fenntartó megyei önkormányzatok és megyei jogú városok vezetői tárgyalnak az általuk szakmailag átgondolatlannak és indokolatlannak tartott átszervezések következményeiről. A megbeszélés után sajtótájékoztatón ismertetik a Fidesz álláspontját. Mikola szerint Molnár Lajos döntése "drámai hatással" lesz a magyar egészségügyre.

Az egészségügyi tárca a kórházi ágyak újraosztásával kapcsolatos javaslatait már január 8-án közzétette. Az elképzeléseket módosíthatta volna a kórházak fenntartóiból álló hét Regionális Egészségügyi Tanács (RET) is, de korábban mindegyik visszadobta az ágycsökkentő javaslatokat. A testületek arra hivatkoztak, hogy a javaslatokról tárgyalni sem érdemes, annyira rosszak, egyedül egy dél-dunántúli független fórum küldött néhány javaslatot a tárcának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK