A kiugrott fideszes képviselő segítségével Heves megyében megválasztott szocialista közgyűlési elnökről kérdezi Kövér László fideszes politikus az MSZP Országos Választmányának elnökét. Kövér kíváncsi, hogy a nagyobb kormánypárt elfogadhatónak tartja-e, ami történt. Simon Gábor szerint Kövér Lászlónak a Fidesz képviselőinek kellett volna címeznie a
levelét, az MSZP Heves megyei szervezete semmiféle megállapodást nem szegett meg.

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke levelet küld Simon Gábornak, az MSZP választmányi elnökének a Heves megyei közgyűlésben történtek miatt. Kövér azt várja Simontól, hogy "ítélje meg, mindaz, ami a Heves megyei közgyűlésben történt az MSZP Heves megyei frakciója részéről, elfogadható-e, illetve a jövőben normának tekinthető-e". Hozzátette: egyértelmű és világos választ kérnek az MSZP Országos Választmányának elnökétől, hogy az MSZP mint párt, elfogadhatónak tartja-e azt, hogy egy írásos megállapodást az MSZP Heves megyei frakciója megszeg.

Az ellenzéki politikus ezzel arra utalt, hogy egy nappal a szavazás előtt még abban állapodtak meg egymással, hogy a közgyűlés - működésképtelenség miatt - pénteken feloszlatja magát. Ezzel szemben a szocialisták és a kilépő fideszes képviselő megszavazták a szocialista elnököt. A szavazás előzménye, hogy a tavaly október elsejei önkormányzati választáson a Fidesz és az MSZP egyaránt 20-20 mandátumot szerzett, és az így kialakult patthelyzet megakadályozta a testület törvényes működését.

A megyei Fidesz megpróbálta elérni, hogy az Orbán Viktor pártelnök által árulónak nevezett Ambrus mondjon le mandátumáról, de a választási bizottság nem fogadta ezt el. Az Országos Választási Bizottság megerősítette a Heves Megyei Területi Választási Bizottság  korábbi határozatát, így nem veszíti el képviselői mandátumát Ambrus Zoltán megyei képviselő. A határozat ellen a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fellebbezni.

Simon Gábor szerint Kövér Lászlónak a Fidesz képviselőinek kellett volna címeznie a levelét, az MSZP Heves megyei szervezete semmiféle megállapodást nem szegett meg. A szocialisták választmányi elnöke csütörtökön azt közölte az MTI-nek is eljuttatott, a fideszes politikusnak szóló válaszlevelében: senkit sem kényszerítettek, hogy kire szavazzon. Ahogy az MSZP-s politikus írja, a két frakció közti megállapodás célja az volt, hogy a megyei intézmények megőrizzék működőképességüket.
   
"Mindezek mellett biztosíthatom Önt arról, hogy a Magyar Szocialista Párt eddig is, s ezután is szavahihető partnere lesz minden olyan  kezdeményezésnek, amely a választópolgárok érdekeit szolgálja" - fogalmaz Kövér Lászlónak szóló válaszában Simon Gábor. Az MSZP választmányának elnöke levele végén megjegyzi: ha a fideszes választmányi elnök úgy gondolja, hogy a válasz kiegészítésre szorul, szívesen várja egy kötetlen beszélgetésre.

MTI/[origo]