Lázár János: Meg kell épülnie a NATO-radarnak

2007.03.08. 20:41

Magyarország biztonságpolitikai helyzete megköveteli, hogy a Tubresre tervezett lokátorállomás megépüljön - jelentette ki Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke a Tárcatükör a Közgázon című rendezvényen csütörtök este.

Lázár János szerint a Tubes ügye fontos kérdés, "ahol van egy helyi érdek", azonban meggyőződése, hogy "az ország biztonságpolitikai helyzete megköveteli, hogy ez a lokátorállomás megvalósuljon". Emlékeztetett a hétvégi népszavazásra, ahol ugyan a résztvevők többsége elutasította a lokátor megépítését, azonban nem mentek el annyian szavazni, hogy a voksolás eredménye kötelező érvényű legyen.

Tubes ügyében helyi szinten kompromisszumokat kell kötni, azonban a NATO-szövetségesek felé való szavahihetőség okán, és a biztonságpolitikai szempontok miatt szükség van a déli határterületen megvalósuló lokátorra - jelentette ki.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter közölte, szakértői csapatot hoz létre, amelyben az önkormányzatok és a civil szervezetek, valamint a többi párt vezetőit is meghívja, hogy együtt kísérjék figyelemmel a beruházás sorsát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK