Négyen irányítják Gorka jobboldali pártját

2007.03.08. 12:48

Négy egyenrangú ügyvivő irányítja majd a Gorka Sebestyén-féle új pártot, amelynek megalakulását pénteken jelentik be. A korábban biztonságpolitikai szakértőként ismertté vált Gorka már korábban jelezte, hogy szerinte az Orbán Viktor vezette Fidesz alkalmatlan arra, hogy valódi alternatívát nyújtson a kormánnyal szemben.

Új Demokratikus Koalíció lesz a neve Gorka Sebestyén új pártjának. A jobboldali tömörülés pénteken tartja a megalakulásról szóló sajtótájékoztatót, ahol ismertetik a párt programját is. A szervezetet négy egyenrangú ügyvivő irányítja majd - mondta az [origo]-nak Gorka Sebestyén. Az ügyvivők Szent-Iványi Ágnes, a Magyar Atlanti Tanács tagja, Molnár Tamás volt Jobbik-alelnök, Bégány Attila és Gorka Sebestyén lesznek.

A biztonságpolitikai elemzőként ismertté vált Gorka korábban azt mondta, azért van szükség új pártra, mert "a Fidesz csődöt mondott, és kizárt, hogy Orbán Viktor két elbukott választás után egy országgyűlési választást meg tudna nyerni, a jobboldali konzervatív szavazókat azonban nem lehet cserbenhagyni".

Az új párt programjáról akkor annyit mondott, működő piacgazdaságot szeretnének, miközben következetes konzervatív eszmeiséget akarnak megtestesíteni, és határozottan lépnének fel a korrupció ellen. Gorka szerint mára egyértelmű, hogy a rendszerváltás 1989-ben nem történt meg, de azt nem kívánta elárulni, pontosan milyen lépéseket tennének a fordulat érdekében.

Gorka januárban a hvg.hu-n publikált egy cikket, amelyben azt írta, idén akár három új párt is alakulhat a jobboldalon, amit ő jónak tart. Gorka akkor azt mondta, a Fideszben jelenleg három csoportosulás van: Orbán és és Simicska Lajos volt pártpénztárnok köre, a Schmidt Mária a Terror Háza igazgatója és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke által szervezett csoport és a Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, XII. kerületi polgármester körül gyülekezők. Erre a kijelentésre Pokorni az [origo]-nak kabinetfőnökén keresztül úgy reagált, hogy jót mulatott Gorka kijelentésein, és komolytalannak tartja az ezzel kapcsolatos felhajtást.

Gorka korábban elsősorban terrorszakértőként vált ismertté a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek után, amikor számos elemző tévéműsorban feltűnt. Bár voltak olyan megnyilvánulásai, amelyek alapján úgy tűnhetett, a Fidesszel szimpatizál, a tavalyi önkormányzati választáson Piliscsabán függetlenként indult a polgármesteri székért, miközben volt fideszes jelölt is. (Végül a harmadik jelölt nyert.) A  tavaly őszi Kossuth téri tüntetések idején Gorka tolmácsolt a szervezők nemzetközi sajtótájékoztatóin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK