Szabálysértés a rendőrrel szembeni passzív ellenállás

2007.03.08. 19:35

Akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki a jogszerűen intézkedő rendőrnek nem engedelmeskedik, "passzív ellenállást" tanúsít - erről a múlt héten döntött a kormány, a rendelet módosítását a keddi Magyar Közlönyben tették közzé. Kondorosi Ferenc, az IRM államtitkára szerint a rendeletmódosítás célja az egyértelmű helyzet megteremtése.

Pénzbüntetésre számíthat, aki a rendőri utasítással szemben passzív ellenállást tanúsít, a kormány rendeletmódosítása alapján. Az új szabály március 11-től lép hatályba. A kormány indoklásában az szerepel, hogy a jelenlegi szabálysértési joganyag lehetővé tesz olyan - a jogalkotói szándékkal ellentétes - értelmezést is, amely szerint a kizárólag passzív ellenállásban megnyilvánuló engedetlenség nem valósít meg semmilyen szabálysértést.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerint a rendelkezés célja, hogy egyértelmű helyzetet teremtsen, és védje a szóban forgó intézkedéseket, valamint a hivatalos eljárást akkor is, ha az intézkedéssel szemben passzívan lépnek fel.

Az államtitkár hangsúlyozta: az intézkedés alá vont személy nem mérlegelheti, hogy az eljárás jogszerű-e, köteles az intézkedésnek alávetnie magát, ha egyértelműen megállapítható, hogy rendvédelmi szerv hivatalos eljárásáról van szó.

Szólt arról is, hogy az intézkedéssel szemben a jogorvoslat lehetősége fennáll. Az eljárást vizsgáló szervek feladata az eljárás jogszerűségének megállapítása, csakúgy, mint a hivatalos személy sérelmére elkövetett cselekmény vizsgálatakor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK