Hímzéssel és törmelékgyűjtéssel is készülnek az ünnepre

2007.03.09. 13:17

A rendőrök dupla azonosítóval és a gumilövedék használatának alaposabb szabályzásával készülődnek a jövő heti nemzeti ünnepre. A Fidesz profi biztonságiakat és több száz önkéntest vet be, Rogán Antal belvárosi polgármester összeszedeti a mozdítható utcai tárgyakat. Az [origo] tapasztalatai szerint bőven van még mit összegyűjteni. Demszky biztonságát golyóálló mellénnyel is megerősítették volna, de a főpolgármester nem élt a lehetőséggel.

Szigorú eligazítást tartottak a nemzeti ünnepen szolgálatot teljesítő rendőröknek, bár a rendőrség hivatalos közlése szerint méltóságteljes és nyugodt ünnepre számítanak március 15-én. Az eligazításon felhívták a rendőrök figyelmét, hogy a tüntetők cselekedeteivel arányosan léphetnek csak fel, valamint a korábbinál jóval alaposabban szabályozták a gumilövedék használatának feltételeit is.

Minden rendőrön lesz azonosító jelvény, egyrészt a karjukra erősítve, valamint - hogy ne tudjon leesni - az egyenruhájukba is belehímzik. A védőfelszerelést viselő egységeknél pedig a sisakon lesz jól látható betűkkel feltüntetve az azonosító. Bár nem függesztették fel azokat a rendőröket, akiket az őszi zavargások túlkapással gyanúsítottak meg, de nem vetik be őket a 15-i helyszíni munkában. A rendőrségi műveleteket videóra veszik.

A rendőrök alkalmazhatnak gumilövedékeket, de ennek bevetésére a helyszínparancsnoknak engedélyt kell kérnie a területért felelős biztosítás parancsnokától, kivéve, ha annyira gyorsan zajlanak az események, hogy erre nincs idő - közölte pénteken Bene László országos rendőrfőkapitány. A helyszínparancsnok határozza meg azt, hogy milyen irányban lehet gumilövedékkel lőni, de minden esetben csak lábra lehet célozni. Lőfegyver használatára semmilyen körülmények között nem kerülhet sor - mondta az országos rendőrfőkapitány.

Pontosan ismertette azt is, hogy az egyes területek biztosításáért kik a felelősök: országosan az országos főkapitány, a megyékben és a fővárosban a főkapitányok, az egyes állami és pártrendezvényeknél pedig név szerint meghatározott parancsnokok, míg az operatív irányítást az országos rendőrfőkapitány helyettese, Szabadfi Árpád végzi majd.

Március 15-én már hatályos lesz az a rendeletmódosítás, amely szerint akár ötvenezer forintos pénzbüntetést is kaphat az, aki a rendőri utasítással szemben passzív ellenállást tanúsít. Az igazságügyi minisztérium azért változtatott a jogszabályon, mert a szabálysértési törvény alapján nem volt egyértelmű, mi jár annak, aki nem engedelmeskedik az intézkedő rendőrnek. A kérdés főként az őszi zavargások miatt merült fel, mert sokan nem randalíroztak ugyan, de a felszólítás ellenére a helyszínen maradtak.

Jogvédő szervezetek, köztük a Társaság a Szabdságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság szerint komoly alkotmányossági aggályokat vet fel az új rendelet. Kifogásolják azt is, hogy március 6-án hirdették ki, és március 11-én már hatályba is lép azért, hogy 15-én alkalmazhassák. Egyes jogvédő szervezetek jelezték: a közeljövőben az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Van mit összegyűjteni

Az V. kerület polgármestere a mozdítható építőanyagok elszállíttatásával és térfigyelő kamerák üzembe helyezésével készül. Október 23-én ugyanis a tüntetők ezekből építettek barikádot, illetve építési törmelékkel dobálták a rendőröket. Rogán Antal munkatársainak sok dolga lesz a hátralévő kevesebb mint egy hétben: az [origo] végigjárta a tervezett megemlékezések és a korábbi zavargások helyszíneit, és azt tapasztalta, hogy bőven akadna muníciója egy randalírozó tömegnek.

A korábbi összecsapások és oszlatások egyik útvonalához, a Bajcsy-Zsilinszky úthoz, illetve a Deák térhez közel egész "fegyverraktárat" találtunk, szabályosan összerendezve, raklapokon állnak a felbontott kövek egy nagyobb felújításnál. A Ferenciek terén pedig még mindig tart az az építkezés, amelynek faanyagát, állványzatát és betonkeverőjét az október 23-i zavargásoknál használták a randalírozók, akkor ebből épült az Erzsébet híd pesti hídfőjénél a tüntetők barikádja. Most márciusban ugyanúgy ácsolt szerkezetek és falapok, építőanyaggal teli konténer, állványok találhatók az épületnél. Az Erzsébet téri parknál  pedig még mindig nem hozták rendbe - vagy bontották le - azt az oldalfalat, amelyet ősszel törtek fel a randalírozók.

A Szabadság téren helyreállították a feltépett kövezetet, az október 23-i tüntetés egyik fő helyszínéhez, az Astoriához közeli Városháza parknál viszont kövekből épített ideiglenes kerítés áll. A dróthálóval összefogott kőhalom egyik oldalára a MUK (Márciusban Újra Kezdjük) feliratot fújták fel festékkel.

Más könnyen mozdítható tárggyal is tele van a belváros: sorakoznak a helyükből kifordított közlekedési oszlopok és a félig leszakadt kukák. A belvárosban nemcsak a mozdítható tárgyak összegyűjtésével próbálják megelőzni a tavaly októberi események megismétlődését, hanem térfigyelő kamerákat is üzembe állítanak.

Forrás: [origo]

Demszky dacol a veszéllyel

A főváros idén is a Petőfi-szobornál tartja a központi ünnepségét a kora délutáni órákban. Az önkormányzat sajtóirodájának tájékoztatása szerint nem lesznek speciális biztonsági intézkedések a megemlékezés biztosításában. Mint mondták, a rendőrség mellett az ünnep rendjéről, biztonságáról ugyanaz a rendezvényszervező cég gondoskodik, mint amelyet más fővárosi eseményeknél is alkalmazni szoktak. Ennek némileg ellentmond, hogy az [origo] információi szerint az is felmerült, hogy golyóálló mellényt adnak a beszédet tartó Demszky Gáborra. A főpolgármester azonban nem kívánt élni a lehetőséggel, tehát nem visel majd mellényt - erősítette meg a Fővárosi Önkormányzat Sajtóirodája.

A Fidesz március 15-ei rendezvényét az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartja, ami nagyon közel esik az Astoriához, ahol a párt október 23-i rendezvénye után zavargás alakult ki. Az ellenzéki párt egy profi biztonságtechnikai céget is bevet, mint ahogy ezt minden nagyobb rendezvényénél teszi - tudtuk meg Nyitrai Zsolttól, aki ugyanakkor hozzátette, nem készülnek nagyobb erőkkel, mint más nagy rendezvényeiknél. A képviselő arról is beszélt, hogy az ilyen téren már tapasztalt önkénteseikre is számítanak, akik a szükséges létszámban - várhatóan több százan - vesznek részt a rend, fegyelem megteremtésében.

Orbán egyeztetni ment Sólyomhoz

A nagyobb készülődést mutatja az is, hogy péntek reggel Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Orbán Viktort. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője arról számolt be, hogy a pártelnök az államfőt a Fidesz március 15-ei megemlékezésével kapcsolatos előkészületekről tájékoztatta.

"Egyetértettek abban, hogy minden lehetséges módon a méltó és békés ünneplés feltételeit kell biztosítani, amelyben meghatározó felelőssége van a tömegrendezvények szervezőinek és egyúttal a rendezőkkel együttműködő hatóságoknak is" - olvasható a közleményben. Pénteken a köztársasági elnök Szilvásy Györggyel, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető, valamint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterrel is találkozott, aki a kormány ünnepi előkészületeiről, valamint a megemlékezésekkel kapcsolatos biztonsági helyzetről tájékoztatta Sólyom Lászlót.

A Köztársasági Őrezred is fokozottan készül, de ennek részleteit egyelőre nem közölték. Az őrezred parancsnokhelyettese, Kardos Imre az [origo]-nak annyit mondott, hogy az állami ünnepségek helyszíneinek biztosításáról csak március 12-én számolnak be a rendőrséggel közösen. Megfogalmazása szerint a fokozott közérdeklődés miatt az idei ünnepen szükség van arra, hogy széles körben tájékoztatást nyújtsanak az előkészületekről, a várható korlátozásokról és forgalomelterelésekről.

Gergely Zsófia - Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKK