Élő lánccal tiltakoztak Szentgotthárdon diákok az osztrák oldalon tervezett hulladékégető ellen. A helyiek attól tartanak, az égetőmű elborítja őket mérgező anyagokkal és tönkreteszi a turizmust.

Több mint 1800 általános és középiskolás diák demonstrált szombaton élő láncot alkotva Szentgotthárdon, a város közelében a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégető megépítése ellen. Rendhagyó környezetvédelmi órát is tartott a gyerekeknek a két ország határán lévő Népek Barátsága emlékműnél a Pro Natura St. Gotthárd (PRONAS) elnevezésű civil szervezet. Ezen a környezettudatos viselkedésről, valamint arról volt szó, milyen káros hatásai vannak az égetőműnek.

Az emlékműnél álló zászlórúdra felvontak egy "Danke, Nein!" feliratú zászlót, amelyen egy piros szélű körben áthúzva látható a tervezett erőmű sziluettje, és egy halálfej. Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere beszédében "barátságtalan és őrült tervnek" nevezte, hogy a BEGAS Kraftwerk GmbH nevű cég Burgenland tartománnyal együttműködve megpróbálja felépíteni az évi 200 ezer tonna kapacitású hulladékégetőt. Arra is emlékeztetett, hogy Ausztriából hosszú ideje folyamatosan szennyezik a térség folyóit, a Lapincsot és a Rábát. "Meg fogunk tenni mindent a folyók tisztán tartásáért, és meg fogjuk akadályozni, hogy ide Szentgotthárd közelébe egy hulladékégető művet építsenek" - jelentette ki.

A környékbeliek azért tiltakoznak a beruházás ellen, mert az égető tervezett helye, a határon átnyúló ipari park, néhány száz méterre van Szentgotthárdtól: az odavezető út mellett fut az államhatár, azon túl már a BEGAS tavaly átadott biomassza (fatüzelésű) erőműve és egy cellulózüzem áll. Az uralkodó széljárás észak-nyugati, így a magyar oldalon attól félnek, az osztrákok szemetének füstje náluk fog landolni.

MTI/[origo]