Kevesebben mennek el a 15-i ünnepségekre

2007.03.10. 9:23

Főként az őszi események megismétlődésétől tartva jóval kevesebben mennek el a március 15-i rendezvényekre, mint más években - derül ki a Medián felmérésből, amelyet a Népszabadság közöl. A többség számít arra, hogy lehetnek utcai zavargások, amiért elsősorban a kormányt és a rendőrséget tartanák felelősnek.

Idén minden második ember nem megy el a március 15-i ünnepségekre azok közül, akik a korábbi években ezeken részt szoktak venni, mégpedig valószínűleg az őszi zavargások és a média negatív jóslatai miatt - állítja a Medián március 5-6-án készített felmérése alapján.

A megkérdezettek többsége azonban más években sem megy el a megemlékezésekre, több mint 40 százalék pedig a kokárdát sem tűzi ki ezen a napon. A többség - a népesség hét tizede - számít arra, hogy lesznek utcai zavargások, és több mint a megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a békés ünneplőknek is bántódása eshet.

Mivel tartanak az őszi események megismétlődésétől, illetve féltik az ünnep méltóságát, az emberek többsége határozott fellépést vár a rendőrségtől a be nem jelentett tüntetésekkel szemben. Sőt, minden második válaszadó azt mondta, hogy az ilyen demonstrációknál a rendőrségnek az októberihez hasonlóan vagy még annál is nagyobb eréllyel kellene cselekedniük.

A közvélemény-kutatás szerint az esetleg bekövetkező március 15-i rendbontásért és személyi sérülésekért a többség elsősorban a rendbontókat teszi felelőssé, de emellett sokkal inkább a rendőrséget és a kormányt hibáztatják ezért, mint a szintén gyűlést tartó Fideszt, illetve Orbán Viktort. Ugyanakkor a megkérdezettek csaknem fele nem tartja szerencsésnek, hogy az ellenzéki párt politikai rendezvényt szervez március 15-én, mert sokan - még a saját szavazóiknak 27 százaléka is - attól tartanak, hogy ennek szerepe lehet abban, ha zavargások törnek ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK