Dávid Ibolya egyedül indult az elnökségért

2007.03.11. 14:45

Vasárnap ismét Dávid Ibolyát választották az MDF országos elnökévé. Dávid egymaga indult a tisztségért, és a küldöttek 83 százalákának támogatásával immár ötödször kapott megbízást az ellenzéki párt vezetésére. A rendezvényen a pártelnök arról beszélt, hogy a Magyar Demokrata Fórum feladata az "új jobboldal" felépítése.

"Ma az MDF a harmadik erő Magyarországon, a pártnak az a célja, hogy felépítse az
új jobboldalt" - mondta a Magyar Demokrata Fórum országos tisztújító gyűlésén Dávid Ibolya, aki kihívó nélkül indult újra az elnökségért. A gyűlésen a küldöttek 83 százaléka -  317 érvényes szavazatból 262 - támogatta Dávidot, aki így az ötödik elnöki ciklusát kezdheti meg

Az MDF elnöke szerint pártja politizálásának egyre több támogatója van. Dávid Ibolya közölte: cselekvő ellenzékiséggel alternatívát szeretnének kínálni a nagy pártokkal szemben. A pártelnök szerint fel kell készülniük, hogy 2010-ben képesek legyenek a kormányzásra. "Most azt fogadjuk meg, hogy 2010-ben 10 százalék fölötti eredményt érünk el, hogy nélkülünk és konzervatív program nélkül nem lehet majd kormányt alakítani" - jelentette ki.

A Budapesten tartott gyűlésen beszédet mondott Katona Kálmán, az MDF választmányának elnöke, illetve Herényi Károly parlamenti frakcióvezető is. Katona a pártot olyan hajóhoz hasonlította, amelyik elszakad a jobb parttól, és középen hajózik, miközben arra is vigyáznia kell, hogy ne tévedjen át a bal partra. "Az MDF-nek középen kell maradnia" -fogalmazott a politikus. Herényi azt emelte ki, hogy a demokrata fórumnak kiegyezésre kell törekednie a középosztállyal.

A gyűlésen felszólalt Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A határon túli politikus arról beszélt, hogy az Európai Unión belül kell megteremteni egy újfajta magyar egységet. "El kell tűnnie az életünkből annak az utálatos szónak, hogy határon túli magyar" - mondta Markó. Az MDF tanácskozását levélben üdvözölte Angela Merkel német kancellár, videóüzenetet küldött Joseph Daul, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Bauer Edit, a Magyar Koalíció Pártja európai parlamenti képviselője.

A gyűlésen vasárnap a párt országos elnöke mellett megválasztották az új elnökséget, valamint az etikai és a számvizsgáló bizottságot is. Az elnökség tagja lett Hock Zoltán, Almássy Kornél, Viniczai Tibor, Katona Kálmán, Csáky András, Makay Zsolt, Karsai Péter és Lasztovicza Gábor.

Egykulcsos adó, környezetvédelmi charta, Tiszta Kezek

Dávid Ibolya részletezte, melyek az MDF középosztály érdekében elérni kívánt fő céljai. Ezeket öt fő "csomópontba" rendezte, amelyek a szakpolitikai terveket foglalják össze. A szakmai prioritások között első helyen a gazdaság áll, ennek keretében a párt átalakítaná az adórendszert - magyarázta Dávid Ibolya. Az MDF az országgyűlési ciklus második felében egyeztetést kezdeményez majd az egykulcsos adó magyarországi bevezetéséről. A párt elfogadhatónak tartja egy alacsony kulcsú, vagyoni típusú adó bevezetését, ha eltörlik, vagy csökkentik a kamat-, illetve árfolyamnyereség-adót, az örökösödési illetéket és az iparűzési adót - mutatott rá Dávid Ibolya.
   
A politikus a kiemelt fejlesztési területek közé sorolta az oktatást és a környezetvédelmet is. A párt kezdeményezni fogja egy magyarországi "környezetvédelmi charta" elfogadását, valamint egy régiós környezetvédelmi fórum felállítását - tette hozzá. A pártelnök elmondta: szorgalmazzák Magyarország NATO-kötelezettségvállalásainak valódi teljesítését, és szeretnék elérni a Visegrádi Négyek együttműködésének kibővítését.
   
Dávid Ibolya az országos gyűlésen megismételte: kiállnak a Tiszta Kezek Hivatalának felállítása mellett a korrupció visszaszorítása érdekében. Ennek keretében el kell dönteni a választási kampányokban felhasználható pénzek felső határát, e kérdésben ki kell terjeszteni az Állami Számvevőszék mozgásterét - fűzte hozzá.
   
Dávid Ibolya javaslatot tett arra, hogy a párt 2008-ban tartsa következő tisztújító gyűlését, tekintettel az európai parlamenti és a 2010-es országgyűlési választásokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK