Két mentelmi ügyet tárgyalt hétfőn az Országgyűlés. A fideszes Lázár János mentelmi jogáról ezúttal közlekedési baleset miatt kellett dönteni, míg a szocialista Tóth Józsefet rágalmazás miatt jelentette fel lakóhelyének polgármestere.

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere még 2005 decemberében nem adta meg az elsőbbséget egy biciklisnek, aki az ütközés következtében agyrázkódást és nyolc napon túl gyógyuló halláskárosodást szenvedett. Lázár az eljárás során lemondott mentelmi jogáról, a mentelmi bizottság is javasolta a kiadását. A parlament 288 igen hét nem ellenében függesztette fel a fideszes képviselő mentelmi jogát. Lázár a szavazás előtt maga is ezt kérte képviselőtársaitól.

Lázárnak nem ez volt az első mentelmi ügye. Legutóbb, február 19-én azért javasolta a mentelmi bizottság a kiadását, mert Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója feljelentette. A polgármester ugyanis tavaly augusztusban, a Vásárhelyi Riport című lapban azt nyilatkozta, hogy a vállalkozó arra akarta őt rávenni, fizessen többet a városi uszoda építéséért, mint a szerződésben szereplő összeg, majd amikor Lázár erre nem volt hajlandó, megfenyegette.

A képviselőt 2005-ben rágalmazás miatt, 2003-ban pedig közösség elleni izgatás miatt jelentették fel, akkor a mentelmi bizottság nem javasolta mentelmi jogának felfüggesztését. Utóbbi feljelentést a szélsőjobboldali könyvek kiadójaként ismert Mónus Áron tette, mert a polgármester az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét népszerűsítette.

A szocialista Tóth Józsefnek is rágalmazás miatt kellene bíróság elé állnia, miután Oláh József, a Tóth választókerületében lévő Polgár város polgármestere feljelentést tett ellene. A feljelentő szerint 2004. július 23-án a Blikkben megjelent egy cikk, amiben egy L. János nevű férfi azt állította, hogy Oláh ötmillió forintot ajánlott neki, ha Tóthot és két másik helyi politikust "eltüntet" a városból.

A mentelmi bizottság egyhangú szavazással úgy döntött, nem javasolja az országgyűlésnek Tóth mentelmi jogának felfüggesztését, mert az érintettsége az ügyben nem tisztázott, illetve közszereplők egymás közötti viszályáról van szó. A parlament egyhangúan szavazott a mentelmi jog felfüggesztése ellen.