Hétfőtől Magyarországon már nincs madárinfluenza - jelentette be az országos főállatorvos, Süth Miklós, aki elmondta azt is: a húsvéti ünnepek előtt a hatóságok országos élelmiszer-ellenőrző akciót indítanak.

Hétfőtől madárinfluenza-mentes státust jelenthet Magyarország - közölte hétfőn Süth Miklós országos főállatorvos. Hozzátette: a madárinfluenza felszámolásában szerepet játszott többek között a lakosság együttműködése és a gyors hatósági intézkedés.

A főállatorvos elmondta: a húsvéti ünnepek előtt április 15-ig országos ellenőrző akciót indítanak. Az egész élelmiszerláncot vizsgálják, így az állattartó telepeket, az élelmiszer-feldolgozó üzemeket, illetve a kereskedelmi egységeket. Ez 9000-10 000 ellenőrzést jelent majd. Ennek keretében izsgálják többek között az élelmiszerek nyomon követhetőségét, a higiénés viszonyokat, a gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat.

A főállatorvos beszélt arról is, hogy a második félévre törvényjavaslatot készítenek elő a szigorúbb szankciók érdekében. A tervezet szerint el kellene érni, hogy azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél nem lehet nyomon követni a terméket vagy más kirívó visszaélést tapasztalnak, 30 napra, ismételt esetben 60 napra felfüggesztethessék a tevékenységet. Kirívó esetekben lehetőséget kellene adni a tevékenység akár egyéves felfüggesztésére is - tette hozzá a főállatorvos.