A Fideszen belüli hatalmi törekvésekkel, a pozíciókért folyó harccal indokolja Ambrus Zoltán, hogy elfordult a párttól és az ellenjelöltre szavazott a hevesi közgyűlésben. A Fidesz elnöke által árulónak nevezett Ambrus Zoltán függetlenként folytatja a képviselői munkát.

"Döntésemben leginkább a Fideszen belüli spekulációk, önös érdekek, hatalmi törekvések játszottak szerepet" - fogalmazott Ambrus Zoltánt nyílt levelében, amelyet eljuttatott az MTI-nek. Hozzátette, hogy "a Magyar Szocialista Pártból sem ezelőtt, sem ezután nem kerestek meg. Rám pressziót sosem gyakoroltak."

Ambrus azt állítja, hogy az önkormányzati választások után Herman István, a Fidesz megyegyűlési elnökjelöltje elhatározta, hogy megkaparintja a megyei Fidesz-szervezet vezetését. Ennek érdekében a közgyűlési frakciót állandó presszió alatt tartotta, néha már félelemkeltően utasítgatta a képviselőket.

Ambrus állítása szerint Herman segítségére voltak még más képviselők is abban, hogy az általuk favorizált jelölt legyen a hatvani választókerületi elnök. "Ezek a tények végképp arra az elhatározásra juttatattak, hogy ezek között ez emberek között nekem semmi keresnivalóm nincs" - szögezte le az immár független megyegyűlési képviselő.

"A róka, ha csapdába esik, menekülése érdekében képes lerágni a saját lábát" - kommentálta Ambrus Zoltán levelét Herman István. Mint azt MTI-nek elmondta, a Fidesz megyei szervezetében soha nem volt torzsalkodás. Herman szerint Ambrus Zoltán állításai közönséges hazugságok.
   
Ambrus Zoltán a megyegyűlés február 23-i ülésén lépett ki a Polgári Frakcióból, majd szavazatával lehetővé tette a szocialista Sós Tamás megválasztását az addig mandátumegyenlőség miatt működésképtelen Heves Megyei Közgyűlés élére. Ezt követően Orbán Viktor Fidesz-elnök árulónak nevezte az átszavazó képviselőt.

A Fidesz vezette Heves megyei polgári frakció a választási bizottságnál megtámadta Ambrus mandátumát. Arra hivatkoztak, hogy a frakciószabályzat szerint elveszíti mandátumát az a képviselő, aki kilép a frakcióból. Ugyanakkor sem a területi, sem a választási bizottság nem adott helyt a Fidesz panaszának, sőt azt elutasította a bíróság is, így továbbra is a közgyűlés tagja Ambrus Zoltán.