Helikopterekkel készül a rendőrség 15-ére

2007.03.12. 12:53

Kétszer annyi rendezvényt jelentettek be március 15-ére, mint az elmúlt években - közölte a rendőrség. A fővárosi rendezvények helyszínét bekamerázzák, a levegőben pedig folyamatosan cirkálnak majd a rendőrség helikopterei. A Kossuth térnek csak kis részére mehetnek majd civilek, oda is csak rendőrségi és tűzszerészeti átvizsgálás után.

Március 15-ére, valamint az ünnepet követő hosszú hétvégére összesen 1205 rendezvényt jelentettek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfő délelőtt tartott közös sajtótájékoztatóján. A rendőrség szerint az elmúlt évek átlagához képest ez dupla annyi rendezvényt jelent.

Ezek közül csaknem négyszázat pártok, társadalmi szervezetek vagy magánszemélyek jelentettek be, van köztük nem egy politikai jellegű demonstráció és félpályás útlezárás - részletezte a statisztikát Komáromi Endre, az ORFK főosztályvezetője. Egy bejelentett rendezvényt sem tiltott meg a rendőrség, de a be nem jelentett demonstrációkat fel fogja oszlatni, és "rendzavaró magatartás" esetén is beavatkozik - tette hozzá.

A tájékoztatón részt vevő rendőri vezetők azt mondták: bár "ünneplésre készülnek", felkészültek, hogy a "megbomlott rendet helyreállítsák" az ígéretek szerint kokárdás, azonosító számmal ellátott, símaszk nélküli rendőrök. Tavaly október 23-án ugyanis a tömegoszlató rendőrök nem viseltek azonosítót, ami megnehezíti a túlkapások kivizsgálását.

Az ünnepi rendezvények több fővárosi helyszínén (a Kossuth téren, a Március 15-e téren, a Nemzeti Múzeumnál, illetve este a Művészetek Palotájánál) úgynevezett kettes fokozatú biztonsági zónát hoznak létre. Ez azt jelenti, hogy itt szigorúbb ellenőrzések, igazoltatások várhatók, valamennyi helyszínt bekamarázzák, ráadásul légtérzár is lesz, vagyis rendőrségi helikopterek köröznek majd a védett zónák felett. A Kossuth térnek például csak egy kisebb részére - a Földművelésügyi Minisztérium és a Néprajzi Múzeum előtt területére - lehet majd bemenni 15-én, de oda is csak bűnügyi-tűzszerészeti átvizsgálás után.

Minden kiemelt helyszínen magaslati figyelőpontokat létesítenek, ahonnan a rendőrség figyelemmel kíséri a rendezvényeket. A rendőrség hangsúlyozta: a figyelőpontokon nem mesterlövészek lesznek majd, hanem távcsővel és rádióval felszerelkezett civilruhás rendőrök, akik igyekeznek feltűnésmentesek maradni. A Kossuth téren négy helyen lesz ilyen pont - a pontos helyet Komáromi Endre nem árulta el -, és a többi állami ünnepség helyszínen is három-négy helyen.

A rendőrség gyakorlatilag óránkénti kapcsolatban van a Nemzetbiztonsági Hivatallal, és más nemzetbiztonsági szervekkel. Az információcsere a tervek szerint működik majd a rendőrök és a megemlékezések szervezői között, a Fidesz Erzsébet hídi gyűlésén például folyamatosan együttműködnek majd - hangzott el a sajtótájékoztatón. Március 15-én a Teve utcai rendőrpalotában lesz az ORFK-s és BRFK-s műveletirányító törzs is, innen koordinálják majd az intézkedéseket. Minden rendőr szolgálatban lesz az országban, és "jó néhány" olyan csapatszolgálati egység lesz, amelyet Budapestre vezényelnek majd - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A fővárosban sok helyen komoly útlezárások és forgalomelterelések lesznek. Ezekre főként a Belvárosban és a rendezvények helyszínei környékén lehet számítani, helyenként március 14-étől kezdve az ünnep napjának legvégéig. A tilosban parkoló autókat "áthelyezik" - a tulajdonosok a 107-es telefonszámon érdeklődhetnek arról, hová került az autójuk. (A forgalomkorlátozásokról bővebben itt olvashatnak.)

Nem egy BKV-járat is más útvonalon közlekedik majd. A 2-es villamos például március 15-én reggel csak a Kossuth tér előtti Garibaldi utcáig járnak, a 49-es villamosok a Kiskörút helyett a Batthyány tér felé mennek szinte egész nap, a 7-es buszok pedig - az Erzsébet hídi Fidesz-rendezvény miatt - délután egytől este hétig módosult útvonalon, a Szabadság hídon keresztül járnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK