A Heti Válasz szerint a nyilvánosság kizárásával hirdetett közbeszerzési eljárást a kormány olyan tanácsadók kiválasztására, akik segítenek a közfeladatok felülvizsgálatában, vagyis hatékonyabbá tételében. A lap arról számol be, hogy az esélyesnek tartott pályázók körül felbukkan László Csaba volt pénzügyiminiszter és Medgyessy Péter volt miniszterelnök fia is.

Száznégy millió forint értékben írt ki meghívásos, tehát nyilvánosan nem meghirdetett közbeszerzési eléjárást februárban a Miniszterelnöki Hivatal a közfeladatok felülvizsgálatára, vagyis arra, hogy hatékonyabbá tegyék ezeket a munkákat - írja a Heti Válasz szerdán megjelenő száma. A hetilap birtokába jutott dokumentum szerint ezt a hatékony működés általános kívánalma mellett azzal magyarázzák, hogy "a 2008-as költségvetés kiadási oldalon további jelentős megtakarításokat igényel".

A lap cikke arra emlékeztet, hogy az első Gyurcsány-kormány idején már megbízták Sárközy Tamás jogászprofesszort a közigazgatás átalakításának előkészítésével, és ő el is készítette a kormány szervezeti rendszeréről, a költségvetési szervekről és az állami vagyonról szóló törvény tervezetét, de 2005-ben jelentést tett a kormányzati felépítésről folytatott vizsgálódásairól is. Emellett magáncégek is több tanulmányt készítettek ebben a tárgyban.

A lapnak nyilatkozó Sárközy szerint a pályázat kiírása teljesen felesleges, hiszen a minisztériumok javaslatai alapján elegendő lett volna a MeH-ben összefogni és kontrollálni az anyagot. A professzor nem érti, mit csinálhat a 104 millió forintért kiválasztott tanácsadó: "nem tudom, mit lehetne ennyi pénzért csinálni. Az én másfél éves munkám, az összes szakértő díjazásával nem került többe 12 millió forintnál" - mondta.

Both Vilmos, az egyik pályázó cég, a Telkes Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója szerint korábban főként elméleti munkák születtek, most viszont elérkezett az "operacionalizálási szakasz", amikor konkrét javaslatokat kell tenni az átalakításra. Both azt mondta, nem lehet elvárni a kormányzati tisztségviselőktől, hogy hatáskörük megnyirbálását maguk végezzék el, ezért kell külső szakértőket megbízni.

A Heti Válasz úgy tudja, hogy a pályázaton valószínűleg a Telkes Zrt-t is magában foglaló konzorcium fog nyerni, amelyben a KPMG Hungária Kft. és az IFUA Horváth & Partners Kft. is szerepel. A lap arra emlékeztet, hogy ezekben a cégekben több, kormányzati kötődésű ember is dolgozik.

A KPMG pályázatában például az államháztartási reform szakértőjeként szerepel László Csaba, korábbi pénzügyminiszter, a cég ügyvezető igazgatója. Az IFUA Horváth & Partners Kft. egyik munkatársa - legalábbis a MeH korábbi közleménye szerint március elsején még az volt - Tóth András, aki március 19-től a kormányfő kabinetjének szakpolitikai igazgatója lesz. A Telkes ZRt. pályázatában pedig Medgyessy Gergely, Medgyessy Péter volt miniszterelnök fia is szerepel, mint a TGG & Partners Kft. nevű lobbicég szakértője.

A lapnak Medgyessy Gergely azt mondta: "Hat évig dolgoztam a Külügyminisztériumban, most időm nagy részét Brüsszelben töltöm európai uniós ügyekkel, így a felkérés erre a területre vonatkozik." Kérdésre válaszolva hozzátette: "Ennél a tárcánál valóban nem nyílik széles terep bármiféle outsourcingra. Mindazonáltal a teljes képhez érdemes feltérképezni ezt a minisztériumot is, mert hátha akad olyan részterület, amelyet hatékonyabban is lehetne működtetni."

A pályázat eredményét a Heti Válasz szerint eredetileg március 7-én kellett volna kihirdetni, de ezt április elejére halasztották. A győztesnek a kiírás szerint május 31-ig kellene elkészítenie a vállalt munkát, mert annak eredményeit már be kellene építeni a kormány 2007. őszi törvényalkotási programjába és a 2008-as költségvetés tervezésébe.