Fegyverarzenált találtak a borsodi rendőrök

2007.03.14. 15:06

Több házkutatást tartottak a borsodi rendőrök, amelyek során lőfegyvereket, alkatrészeket, lőszert, hangtompítót és speciális, fegyverek átalakításához használt szerszámokat is találtak. A négy gyanúsított azt mondta, ők csak hobbiból gyűjtötték a fegyvereket.

Fegyvereket, lőszereket, hangtompítókat és egyéb lőfegyver-elemeket foglaltak le a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kedden Mezőkeresztesen, Bükkábrányban és Hatvanban tartott házkutatásokon - közölte Kökényesi Antal megyei rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatón.

Kökényesi azt mondta, adatgyűjtések során került a rendőrség látókörébe egy 43 esztendős férfi, akinek mezőkeresztesi lakhelyén, különböző rejtekhelyekről, több mint félszáz bűnjel,  lőfegyverek, lőfegyver-alkatrészek, lőszerek, tárak, fegyverek átalakításához használatos speciális szerszámok kerültek elő, amelyek között a fegyverszakértő előzetes tájékoztatása alapján több lőfegyvernek minősülő tárgy is található.

A férfi gyanúsítottkénti kihallgatása során a terhére rótt bűncselekményt elismerte, vallomása alapján pedig nagy erőkkel megindult a nyomozás. Azonos időben Bükkábrányban, Hatvanban is   házkutatást tartottak, és újabb, feltehetően átalakított lőfegyvereket, lőszereket, hangtompítókat foglaltak le - tette hozzá a rendőrfőkapitány.

Úgy fogalmazott, hogy jelenleg még a nyomozás elején tartanak, egyelőre nincs információjuk arra vonatkozóan, hogy esetlegesen szervezett csoportok akarták volna használni az említett eszközöket a nemzeti ünnepen. Herman Endre, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője arról számolt be, hogy a 43 éves mezőkeresztesi férfi mellett, további három személyt - egy 23 éves, egy 47 éves és egy 59 éves férfit - hallgattak ki gyanúsítottként. A gyanúsítottak magyarázatként azt adták elő, hogy a fegyvereket hobbiként gyűjtötték, fegyvertartási engedélyük azonban nem volt. 

Közülük a mezőkeresztesi, büntetlen előéletű férfit őrizetbe vették és a bűncselekmény súlyára való tekintettel kezdeményezik előzetes letartóztatását, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Vereczkei Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a lőfegyverrel való visszaélés bűntettének 2-8 évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétele, de ez súlyosbító körülmények esetén tovább nőhet.

Szerdán több, fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmény felderítését is bejelentettek a rendőrök. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy VII. kerületi pincében lőfegyvereket talált, a Nemzeti Nyomozóiroda a VI. kerületben bukkant egy Molotov-koktél gyárra. A Vám és Pénzügyérség pedig a röszkei határátkelőnél talált egy AK 47 típusú gépkarabélyt egy osztrák férfi kocsijában. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője [origo]-nak azt mondta, nincs összefüggés az esetek közt, azokat más-más szervek derítették fel.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK