Kényes kérdésről szólt Sólyom az ünnepen

2007.03.14. 19:03

A román pártok által élesen elutasított területi autonómia kérdését is megpendítette Sólyom László köztársasági elnök Erdélyben, amikor a kolozsvári operaházban elmondta az 1848-as forradalomra emlékező ünnepi beszédét. A feszült magyarországi helyzetről konkrétan nem beszélt, de emlékeztetett az alapjogok - köztük a gyülekezés szabadságának - fontosságára.

A magyarországi hivatalos ünnepek előestéjén, a Kolozsvári Állami Operaházban mondta el az 1848. március 15-i forradalomra emlékező ünnepi beszédét Sólyom László köztársasági elnök. Rövid, a 159 évvel ezelőtti eseményeket felidéző beveztő után áttért arra, hogy Románia idén januárban csatlakozott az Európai Unióhoz. Sólyom azt mondta, miután megnyílnak a határok Ausztria, Szlovákia, Szlovénia és Románia között, a magyar nemzet további sorsát az EU-n belül kell elképzelni. Hozzátette, mindez éreztetni fogja hatását Kárpátalján is (Ukrajna belátható időn belül nem lesz EU-tag.)

Azt mondta, az uniónak rendeznie kell a kisebbségek védelmét, utalva ezzel az Erdélyben élő magyarságra, illetve arra, hogy Románia még mindig nekm fogadta el a rájuk is vonatkozó kisebbségi törvényt. Sólyom kijelentette, hogy a kisebbségek kulturális autonómiája az EU-ban a minimum, de lehetőség van - ott, ahol minden feltétel és az igény megvan - területi autonómiára is. Hozzátette ugyanakkor, hogy párbeszédet kell kezdeni arról, pontosan milyen autonómiáról is legyen szó. Igyekezett hűteni is a kedélyeket, amikor arról beszélt, hogy pusztán érzelmi politizálással nem lehet célt érni. A területi autonómia ötletét egyébként a román pártok elutasítják.

Az ünnepet megelőző magyarországi feszült politikai helyzetre nem utalt beszéde végén sem, amikor visszatért március 15-e témájára. Beszélt viszont arról, hogy a nem forradalmi időkben is fontos kiállni azokért a jogokért, amelyekért a forradalmárok küzdöttek: például a sajtó, a vélemény és a gyülekezés szabadságáért. Azzal fejezte be a mintegy negyedórás beszédet, hogy köszönetet mondott az erdélyieknek felesége és munkatársai nevében azért a szeretetért, amivel fogadták.

Sólyom László a csütörtök délelőttöt is Erdélyben tölti, így nem lesz jelen a Kossuth téri zászlófelvonásnál. Ezt az MSZP részéről bírálták. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető mondta azt, hogy nem érti, de tiszteletben tartja az államfő döntését. Sólyom tanácsadója, Kumin Ferenc viszont az [origo] kérdésére hétfőn azt mondta, hogy az elnök nem akart a magyar politikusoknak üzenni azzal, hogy külföldre utazott. Az államfő ugyanis nem vonja ki magát teljesen az ünneplésből, mivel délután már részt vesz a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán - közölte a tanácsadó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK