Hazametróztak a tiltakozók a zavargás után

2007.03.15. 8:55

Befejeződtek a zavargások Budapest utcáin, de a Blahán még összeverekedett pár tiltakozó. Öt rendőr megsérült, de tudósítónk látott vérző fejű tüntetőt is. Összetűzések voltak a rendőrök és a tiltakozók között előbb az Andrássy úton a Hősök tere irányában, majd az Oktogonnál. A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek. Korábban kormányellenes tüntetők megdobták tojással Demszky Gábort a Petőfi szobornál, ahol megjelent Gyurcsány Ferenc is feleségével együtt. Kövesse online tudósításunkat!

23:15 - Tüntetők verekedtek össze egymással
Tüntetők verekedtek össze egymással csütörtök éjjel a budapesti Blaha Lujza téren, az egyik verekedő sérüléseit a mentőknek kellett ellátniuk - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A láthatóan alkoholos befolyás alatt álló fiatalok között azért támadt vita, hogy felgyújtsanak-e vagy sem még egy szemeteskukát. A szóváltás elfajult, a vitatkozók vasrudakkal estek egymásnak.

22:55 - Fáradtan metróznak haza a tüntetők
A Deák tér, Erzsébet tér és az Oktogon környékén nyugalom van, már csak néhány tüntető sétál néhány fős csoportokban az utcán. A körúton még nem indult meg a forgalom, de már csak a törmelékkupacok és kiégett kukák emlékeztetnek az utcai harcokra. A metróban tudósítóink fáradtan hazafelé tartó tiltakozókkal találkoztak. A rendőrök még kint vannak az utcákon, de legtöbbjük rendőrségi buszokban várakozik.

22:40 - Öt rendőrt, egy civilt kellett ellátni
Öt rendőrt és egy civilt láttak el csütörtök késő estig a mentők - tájékoztatta az MTI-t Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Mint mondta, a megsérült rendőrök közül egyet kellett kórházba szállítani. A civilt is az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vitték fejsérüléssel. Győrfi Pál közölte: igazán súlyos sérültje nincs a csütörtöki eseményeknek.

22:20 - Nyolc embert bilincseltek meg a Deák térnél
A Deák téren 8 embert vettek őrizetbe a rendőrök és az egyik helyszínen tartózkodó rendőr az [origo]-nak nyilatkozva elmondta, hogy az Alkotmány utcánál is több mint 20 embert állítottak elő.

22:15 - Kiégett kukák, megindult forgalom
A Roosevelt téren megindult az autóforgalom. A Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti utcákban nyugalom van, de a környékbeli házakban még sokan ébren vannak, a lépcsőházban álldogálva néznek ki az utcára. Az utcákon mindenhol kiégett, füstölgő kukák. Az MTV székházának a környéke békés, a rendőrség egyébként sorfallal teljesen lezárta a Szabadság teret.

22:12 - Mégsem kapott sms-t Orbán Kókától
Szánalmas hazugságnak nevezte a Hír TV-nek nyilatkozva Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, hogy Orbán Viktor sms-t kapott volna Kóka Jánostól. Korábban az MTI - a liberális elnökjelölthöz közeli, magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva - azt közölte, hogy Kóka sms-ben kérte Orbánt, hogy hívja vissza az embereket az utcáról.

22:15 - A Blahára tartanak tüntetők
A mellékutcákon keresztül a Rákóczi útra érkeztek ki azok a tüntetők, akiket kiszorítottak a Deák Ferenc térről. A párszáz fős csoport a Blaha Lujza tér felé tart.

Fotó: Hajdú D. András

22:06 - Kiürült a Deák tér
A rendőrség felszólította a Deák Ferenc téren tiltakozókat, hogy az Astoria irányában távozzanak. Ugyanakkor az Astoria felől megjelent egy másik rendőrsorfal, elzárva az utat. A tiltakozók így a Dob és a Wesselényi utcán indultak el, a Deák tér szinte teljesen kiürült.

21:57 - A Lánchídnál gyorsan oszlattak
A Lánchídnál szinte el se kezdődött és már szét is oszlatták a gyülekező tiltakozókat. A rendőrök zárt sorfalat álltak a Deák tér felé, arra nem lehet menni a Lánchíd lába felől.

21:55 - Gyerekek az oszlatás közelében
Tudósítónk szerint újabb oszlatásra készülnek a rendőrök a Deák Ferenc térnél, a sorfal egyelőre az Erzésbet térnél áll. A környéken többfelé kukák égnek, a tűzoltók sorra oltják el őket. A helyszínen néhány száz tüntető van. Munkatársunk több kisgyermekes családdal is találkozott, akik a közelben voltak színházi előadáson, de mivel nem jár a földalatti, nem tudják, hogy jussanak haza.

21:34 - Gumibotozás is volt
Az Erzsébet térnél a tiltakozók egy kisebb csapata beszorult az épületek közé, őket gumibottal ütötték a rendőrök.

Fotó: Hajdú D. András

21:30 - Elhúzódó rendbontásra számít az ORFK szóvivője
Elhúzódó rendbontás lehetőségéről beszélt Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön este az ATV-nek telefonon adott interjújában. Garamvölgyi László arra a kérdésre még nem tudott pontos választ adni, hogy hány embert állítottak elő. Azt is közölte, hogy rendőröket támadtak meg rendbontók. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az ATV televízióban telefonon elmondta: négy rendőrt kellett az este folyamán ellátni, sérüléseik könnyebbek.

21:22 - Minden mozdíthatót szétszednek
A tiltakozók kiszedik helyükből a kukákat, felszedik a macskaköveket, minden mozdíthatót szétszednek - jelentette tudósítónk a József Attila utcából. Egy tiltakozó fejét könnygázgránát találta el, a sérült feje erősen vérzik. Tudósítónk 13-14 éves gyerekeket is látott az utcán.

21:21 - Kóka sms-e Orbánnak
Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje sms-t küldött Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének - értesült az MTI a liberális elnökjelölthöz közeli, magát megnevezni nem kívánó forrásból csütörtök este. "Kedves Viktor! Ezeket az embereket csak Te hívhatod vissza az utcáról. Kérlek, tedd ezt meg Budapest biztonsága és az emberek nyugalma érdekében! Üdvözlettel: Kóka János" - írta Kóka János a Fidesz elnökének.

21:19 - Könnygáz a Deák téren
Bevetették a könnygázt a rendőrök a Deák Ferenc térnél. A tüntetők egy része a József Attila úton a Lánchíd felé indult.

21:12 - Rendőrök tartanak a Deák térre
A Deák Ferenc térhez két irányból, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út felől rendőrsorfal közeledik.

21:08 - Még több égő kuka
A Blaha Lujza tér közelében a körúton is égő kukákat látni. Az Oktogonnál történt tömegoszlatás után abba az irányba is mentek tiltakozók.

21:00 - Kiemelnek néhány embert
A rendőrök megkezdték egy-egy ember kiemelését a tömegből az Andrássy úton. Az égő barikádot vízágyúval oltják.

20:50 - A Kossuth térre indultak
A Nyugatitól elindult egy nagyobb csoport a Bajcsy-Zsilinszky úton azt kiabálva, hogy "Kossuth tér!". A körútnál már csak néhány tucat ember lézeng, a rendőrök sorfalat állnak, és a vízágyúkat sem vitték még el.

20:45 - Nincs súlyosabb sérült
Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter tudomása szerint nincs súlyosabb sérültje az Andrássy úton történt oszlatásnak; a politikus erről csütörtökön, az ATV műsorában beszélt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője [origo]-nak azt mondta, hogy nincs sérültje az oszlatásnak. Kérdésre válaszolva Szilvásy György azt mondta: a rendőrök felkészültek arra, hogy vízágyút, könnygázt kell alkalmazniuk. Mint mondta, ezeket az eszközöket "kulturáltan" alkalmazzák, ahogy azt el lehet várni, és nem agresszívak. A miniszter, egy korábbi kijelentésére utalva, azt mondta: ezen a napon nem kaptak politikai támogatást a rendbontók.

20:41 - Elbontották a barikádot
A rendőrség egy hókotrószerű autóval elbontotta az Operánál felépített barikádot - jelentette tudósítónk. Ezt követően könnygázzal oszlatni kezdték a tiltakozó tömeget.

20:37 - Vízágyúk a Nyugatinál
A Nyugatinál is megpróbálta néhány hangadó a Kossuth tér felé terelni a tömeget, de a tiltakozók többsége ott maradt. Ezen a helyszínen is várakozik két vízágyú. Az egyik tüntető arra panaszkodott tudósítónknak, hogy a könnygáz gránátnak most vannak fém részei, amik nagyot tudnak ütni.

20:34 - A Kossuth térre mennének
Egy fehér színű személygépkocsiból - amely a Teréz körúton a villamos síneken haladt a Blaha Lujza tér irányába - szórólapokat osztogattak, arra szólítva fel a tömeget, hogy menjenek a Kossuth térre - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A távirati iroda munkatársa azt látta, hogy több tüntetőnél baseballütő, vasdorong volt. A 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Nagykörúton.

20:30 - Telefonfülkéből építenek barikádot
Telefonfülkéket borogattak fel a tüntetők és barikádokat építettek belőlük. Az állványból készített barikádot felgyújtották.

20:31 - Újabb utat zártak le
Lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Nagymező utca vonalában a Nyugati felé. Az egyik rendőr azt mondta tudósítónknak, hogy tömegoszlatás volt a Nyugatinál is.

20:25 - Lebontották a Balettintézet állványait
A tüntetők szétszedték az Operával szemben lévő, régóta felállványozva álló Balettintézet állványait és a deszkákból barikádot építenek. Az Andrássy úton erősen érezni a kilőtt könnygáz hatását.

20:13 - Kukákat gyújtogatnak
Felgyújtottak néhány kukát az Andrássy úton - jelentette tudósítónk. Az Oktogonról a tömeg egy része a körúton, a Nyugati felé indult el. 

20:03 - Újra vízágyúztak
Ismét bevetették a két kék festéket lövellő vízágyút és a könnygázt a rendőrök az Oktogonnál. A tudósítónk szerint legalább ezres létszámú tömeget a Deák Ferenc tér felé szorítják. A tiltakozók megpróbáltak kukákból barikádokat emelni, de nem sok sikerrel.

19:55 - Újabb tömeg az Oktogonnál
Az Oktogonon gyűlt össze nagyobb számú tüntető. A környéken rengeteg a rendőr is. A földalatti jár, de nem áll meg minden megállónál. A tüntetők egy hangosbemondót használnak, ebbe azt mondták be, hogy mindenki menjen a Kossuth térre. Az Izabella úton lovasrendőrök tartanak az Oktogon irányába.
 
19:44 - Megfordulnak a rendőrök
A rendőrök elindultak visszafelé az Andrássy úton a Deák Ferenc tér irányába.

19:38 - Szétzavarták a tüntetőket
Miután megérkeztek a Hősök terére, két rendőrcsapat előretört, és szétzavarta a tüntetőket. Most már gyakorlatilag csak rendőröket lehet látni a téren, amint az Andrássy út torkolatánál állnak - jelentette tudósítónk.

19:29 - Megjöttek a vízágyúk
Elérték a Hősök terét. Két vízágyú jelent meg a tüntetőkkel szemben, kék festéket locsolt rájuk. A rendőrök könnygázt is bevetettek. Ők viszont kockaköveket szedtek fel az úttestről, és azzal dobálták a rendőröket. A tüntetők száma nagyban lecsökkent, tudósítónk szerint már csak körülbelül 300-an maradtak.

19:20 - Barikád épült
A tüntetők kordonból egysoros barikádot építettek a Bajza utcai megállónál az Andrássy úton, és megálltak mögötte.

Fotó: Hajdú D. András

19:09 - A Hősök terére tartanak
A rendőrség többször is felszólította a "garázda tevékenységet folytatókat", hogy a Hősök tere irányába hagyják el a területet. A lassan fogyatkozó tüntető csoport egyébként valóban a Hősök tere irányába hátrál, most a Kodály körönd magassában járnak.

19:03
A Nemzeti Múzeumnál összegyűlt mintegy 1000-2000 fős tömeg is megindult az Andrássy út irányába - jelentette tudósítónk.

18:56 - Szembenállás az Andrássy úton
A tüntetők közül többen nekimentek a sajtó képviselőinek is, meglökdösték, taszigálták őket. A tömeg az Andrássy úton halad a Hősök tere felé, a rendőrök az Oktogon felől állnak szemben velük, jelenleg az Izabella utca magasságában.

18:51 - Kövek és gázspray
A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy azonnal hagyják el a helyszínt. A tüntetők a Vörösmarty utcánál köveket hajigálnak, a rendőrök gázspray-t vetettek be. Néhányan a Vörösmarty utcánál barikádot próbáltak építeni a kordon egy szétszedett darabjából és építési törmelékből.

Forrás: [origo]

18:47 - Megindultak a rendőrök
A Terror Házánál a rendőrök megkérték a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a helyszínt, mert a továbbiakban nem tudják garantálni a biztonságukat. A rendőrség elindult a tüntetők felé, akik most már sörösüvegeket is dobnak feléjük.

18:43 - Készülődés a Terror Házánál
Tudósítónk szerint több száz rendőrt látni a Terror Házánál, ahol nagy tömeg gyűlt össze. A közeli Aradi utcában tartják ugyanis fogva Budaházy Györgyöt, akit még a tévéostrom miatt köröztek.

18:40 Családias Dísz tér
Orbán invitálására mindössze párszáz ember ment át Dísz térre. A Várban családias a hangulat, a színpadon ugyanaz a műsorvezető beszél, mint az Erzsébet hídnál, a résztvevőknek fáklyákat osztanak.

18:38 - Tojással dobálnak
Az MTI szerint már mintegy ezer tüntető gyűlt össze a Terrror Házánál. Többségük fekete álarcot, maszkot, illetve gázálarcot visel. Fejükre kapucnit húztak. Sok a fekete ruhát, fehér fűzős fekete bakancsot viselő szkinhed is. A tömeg folyamatosan provokálja a rendőröket, akik a kordonok mögött sorakoztak fel. A tüntetők tojásokkal kezdték dobálni a rendőröket Az Andrássy úton kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek árpádsávos zászlókat lengető emberek.

18:35 - Lezárták az Andrássy utat
A tömeg keresztben elállta az Andrássy utat a Csengery utcánál, a forgalom leállt. Öt újabb rendőr-csapatszállító érkezett a helyszínre az Oktogon felől - mondta munkatársunk.

18:25 - Motorosok a múzeumnál
Megérkeztek a Goj motorosok a Nemzeti Múzeum elé, a tömeg nagy lelkesedéssel fogadta őket. A környéken komolyabb rendőri jelenlétet nem tapasztalt tudósítónk.

18:21 - Maszk és hangszóró
Az Aradi utca mellett, a Csengery utcánál hangszórókból skandálják Budaházy nevét. A kordon közvetlen közelében sálakat és maszkokat vettek fel a tüntetők.

18:05 - Gyülekeznek az Aradi utcánál
Az MTI tudósítói azt jelentették a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületének közeléből, hogy az Andrássy úton, az Operaház irányából kisebb csoportokban két-háromszáz ember vonul arrfelé. Az Astoriánál egy babakocsiba helyezett hangszóró segítségével buzdították a Fidesz nagygyűléséről távozó embereket, hogy menjenek az Aradi utcához "kiszabadítani Budaházy Györgyöt". Ezalatt a Múzeumkertnél 1000-1500 ember gyűlt össze, és Gyurcsány távozását követelik.

17:44 - Kiszabadítanák Budaházyt
Az Aradi utcai rendőri fogdánál két tucat ember várakozik, akik úgy tudják, ide hozták Budaházy Györgyöt - jelentette tudósítónk. "Kiszabadítjuk" - mondta a helyszínen Toroczkai László. Közben a Terror Háza oldalában, a Csengery utcánál kordont húztak fel, és nagyon sok rohamrendőr érkezett, akik felsorakoztak a kordonnál. A környező mellékutcákat is lezárják.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK