Tetszett a fideszes Balognak a rendőrség

2007.03.16. 14:39

A tavaly októberi túlkapásokat sokszor elítélő fideszes Balog Zoltán most úgy véli, március 15-én egy új rendőrség volt az utcán, amely a törvényesség keretein belül maradt. A szintén fideszes Rogán Antalnak azonban nem tetszett, hogy a Belváros felé szorították a tömeget, ahol ő a polgármester.

"Egy másik rendőrség volt az utcán, mint 2006. október 23-án" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Balog Zoltán, a parlement emberi jogi bizottságának fideszes elnöke tett közzé, Bene László országos rendőrfőkapitánynak címezve. Balog - aki a tavaly október 23-i túlkapások miatt élesen bírálta a rendőrséget - azt írta, az utcán fellépő és intézkedő rendőrök a törvényesség keretein belül maradtak.

A bizottsági elnök különösen fontosnak nevezte, hogy a rendőrség nem használt gumilövedéket a tömegoszlatásnál. Balog szerint ez azt bizonyítja, hogy e nélkül is lehet kezelni a hasonló helyzeteket. Balog és más fideszes képviselők korábban törvényjavaslatot nyújtottak be az országgyűléshez, amely kivenné a rendőrség eszköztárából a gumilövedéket, de a kormánypárti többség nem vette azt tárgysorozatba.

Balog megjegyezte azt is, vizsgálni kell, miért alakultak ki zavargások este. A Fidesz már csütörtökön felvetette, vajon miért épp az ünnepnapon fogták el a rendőrök Budaházyt, aminek hírére feldühödtek a tüntetők. A rendőrség azonban visszautasította, hogy szándékos időzítésről lett volna szó.

Bírálta a rendőrséget Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere. Szerinte a rendőrségnek nem a Belvárosba kellett volna visszaszorítani a tüntetőket az Andrássy útról, így elkerülhető lett volna a milliós károkozás. Rogán azonban hangsúlyozta, hogy a rendőri vezetők döntésével és nem az egyes rendőrök munkájával elégedetlen.

Bene László országos rendőrfőkapitány a felvetésekre, hogy miért pont a Belváros felé terelték a tüntetőket, azzal válaszolt, hogy először megpróbálták a Hősök tere felé szorítani a tömeget, ám azok a párhuzamos utcákon visszaszivárogtak az Oktogonhoz. A rendőrök ugyan igyekeztek lezárni az Andrássy útra betorkolló utcákat, ám csak az előrenyomuló sorfal mögött tudták ezt megtenni, így a zavargóknak volt lehetőségük korábban elszivárogni.

Rogán a történtekről csütörtökön is egyeztetett a rendőri vezetőkkel és azt tervezi, hogy jövő héten is tárgyal velük. A politikus szerint a márciusban telepített térfigyelő kamerarendszer jól működött, a rögzített képeket a rendőrség vizsgálja, és várhatóan a randalírozók többségét be tudja azonosítani a hatóság.

56 előállítás, 2 őrizetbe vétel, 7 jutalom

Összesen 56 embert álított elő a zavargások miatt a rendőrség, közülük tizenkettőt bűncselekmények (hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lőfegyverrel visszaélés, rongálás), a többieket szabálysértés miatt - közölte pénteken Bene László. Az országos rendőrfőkapitány szerint - okulva a tavaly őszi hibákból - őrizetbe csupán két embert vettek, egyikük Budaházy, másikuk, egy az MTV-ostrom óta körözött személy volt.

Az éjszakai eseményeknek egy civil sérültje volt, aki  ugyanakkor - Bene szerint - tevékeny résztvevője volt a rendbontásnak. Az illető azt állította, hogy egy rendőr verte meg tomfával. A főkapitány közölte, az eset körülményeit vizsgálják, rendelkezésükre áll egy rendőri azonosító jel is, amelyet egy szamtanú jegyzett le.

Az összecsapásokban hét rendőr sérült meg, közülük egyet kellett kórházban is kezelni, de a kezelés után nyomban visszatért egységéhez. Demszky Gábor főpolgármester pénteken bejelentette, hogy a hét megsérült rendőrt megjutalmazza. Bene szerint öt rendőrautót ért kár az éjszakai események során. A rendőrség munkáját péntek reggeli sajtótájékoztatóján Navracsics Tiobor fideszes farkcióvezető is elismerte, mint közölte, pártbeli politikustársai köszönetet mondtak a rendőröknek a "kulturált rendfenntartásért".

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK