Jövőre már lassítani se kell az osztrák határon

2007.03.20. 13:05

Jövő év január elsején csatlakozhat Magyarország a schengeni övezethez. Az övezeten belüli országokba így mi is ellenőrzés nélkül utazhatunk majd, míg a külső határokon növekedhet a várakozási idő.

A közutakon január elsején, a légiforgalomban a nyári menetrend kezdetével csatlakozhat Magyarország a schengeni egyezményhez - jelentette be Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi ülésén.

A schengeni övezeten belül az országhatároknál nem ellenőrzik a személyforgalmat. Az övezetbe való belépéskor azonban továbbra is szigorú vizsgálatra van szükség, így a külső határokon valószínűleg növekedhet a várakozási idő - mondta az államtitkár.

A csatlakozás után a magyar turistáknak továbbra is elegendő lesz személyi igazolványt vinni, ha Horvátországba mennek nyaralni, a horvátok viszont csak útlevéllel jöhetnek majd hozzánk. Az útlevél mellé viszont a horvátoknak nem kell vízum, míg a Szerbiából és Ukrajnából érkezőknek ki kell váltaniuk az okmányt. A vízum díja 35 euró lesz, ehhez jön még a kötelező biztosítás, amely napi 1-2 euró lehet - tette hozzá.

Az az ukrán állampolgárok egy részének nem kell megfizetnie a beutazási engedély árát az Európai Unió és Ukrajna közötti vízumegyezménynek köszönhetően. Ebbe a körbe tartoznak egyebek mellett a fuvarozók, a nyugdíjasok, az iskolai csoportok és az újságírók - húzta alá az államtitkár. Horváthné Fekszi Márta hozzátette: a szerb-uniós vízummegállapodás e hónap végére várható.

A határ menti 50 kilóméteren belül élők a kishatárforgalmi igazolvánnyal kedvezményesen, többször is beutazhatnának Magyarországra, ennek az okmánynak is 35 euró lesz az ára. A kishatárforgalom a kárpátaljai magyarság 90 százalékának, a vajdasági magyarság kétharmadának jelentene kedvezményt.

Horváthné Fekszi Márta elmondta: a konzulok vizsgálni fogják a vízumdíj csökkentését egyedi, méltányossági alapon, egy magyarigazolvánnyal rendelkezőnek jó esélye lehet a többszöri beutazást lehetővé tévő vízum megszerzésére. A konzuli szolgálatot egyébként folyamatosan képzik, a külképviseleteket például ujjlenyomat-olvasóval szerelik fel, ugyanis az új schengeni rendszer várhatóan 2008 közepétől megköveteli az ujjlenyomatvételt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK