A magyar miniszterelnököt Moszkvában fogadó Vlagyimir Putyin szerint nagy jövő áll Magyarország és Oroszország előtt a gázszektorban. Az orosz elnök és Gyurcsány Ferenc találkozóján sokféle gazdasági téma szóba került, de az orosz tudósítások is az energiaszektort emelték ki. A Moszkvában a sajtó által is megdicsért Gyurcsány ugyanis egyes nyugati lapok szerint éppen kihátrál az EU közös energiapolitikájából.

Moszkvában nagyra értékelik Magyarország irányvonalát, ami segíthet az EU és a NATO Oroszországgal való viszonyának fejlesztésében - harangozta be a Vremja Novosztyej című orosz liberális lap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök moszkvai látogatását. Az orosz kommentárok szerint a magyar kormány - szemben Lengyelországgal, a balti államokkal és a magyar ellenzékkel - ideológiamentes, pragmatikus alapon viszonyul Oroszországhoz.

Gesztusértékű nyilatkozattal kezdte látogatást Gyurcsány is. A tárgyalások előtt, a Moszkva melletti Novo Ogarjovóban, Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciáján azt mondta: Oroszország "nagyon fejlett demokrácia" - közölte az Oroszország Hangja nevű rádió internetes oldala. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert a Kremlt régóta bírálják egyes amerikai és nyugat-európai politikusok, jogvédő szervezetek, amiért szerintük Oroszországban nem érvényesülnek az emberi jogok, vagy épp nem engednek működni a kormánynak nem tetsző civil szervezeteket.

A találkozó előtt az [origo] érdeklődésére a magyar Kormányszóvivői Iroda azt közölte, hogy a gazdasági és befektetési kapcsolatok, a mezőgazdaság, logisztikai és infrastrukturális fejlesztések, az építőipar és az energetika területe szerepel majd a napirenden. Az orosz tudósítások ezek közül egyértelműen az energetika kérdését hangsúlyozták.

Putyin a találkozó után az Interfax orosz hírügynökség szerint arról beszélt, hogy a gázszférában nagy perspektívája van az Oroszország és Magyarország közötti együttműködésnek. Putyin hangsúlyozta, hogy a két országnak ma már semmilyen problémája nincsen a gázszektorban, sőt, nagy terveik vannak ezen a területen. Úgy fogalmazott, hogy az energetikai szektorban a két ország kapcsolata "nem fejlődik rosszul".

Bő egy év alatt a csütörtöki volt a harmadik alkalom, hogy Gyurcsány és Putyin személyesen találkozott egymással. Emiatt - és amiért Gyurcsány nemrég az International Herald Tribune-nek adott nyilatkozatában álomnak nevezte az európai összefogással tervezett Nabucco gázvezetéket - egyes nyugati lapok és a Fidesz úgy vélik, Gyurcsány kihátrált az Európai Unió közös energiapolitikájából, és különmegállapodást kötött Oroszországgal.
 
A kormányfő az MTI-nek adott nyilatkozatában visszautasította ezt a feltételezést. "Határozottan mondhatom, hogy nem létezik semmiféle Gyurcsány-Putyin-paktum" - reagált a miniszterelnök, aki szerint az energiapolitika biztonságpolitikai kérdés is, ezért tele van összeesküvés-elmélettel. Gyurcsány szerint a kormány reálpolitikát folytat Oroszországgal.

Magyarország szavahihetősége forog kockán - reagált a miniszterelnök tárgyalásainak hírére Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh szerint Gyurcsánynak egyértelmű választ kellett volna adnia, hogy a közös európai elképzelést, a Nabucco vezetéket részesíti előnyben a Gazprom által tervezett Kék Áramlattal szemben. A kormányfő ezt nem tette meg, és ezzel Németh szerint  "rosszul vizsgázott európai szolidaritásból".