Szégyentábla járna a moslék ételért

2007.03.23. 10:53

Júliustól szégyentáblával jelölnék meg a rossz minőségű ételeket árusító boltokat és éttermeket. A megbélyegzés mellett azt is tervezik, hogy a szabálysértők telephelyeit, üzleteit akár egy évre is bezárathatják a hatóságok, a jelenlegi néhány napos zárvatartás helyett. Elképzelhető, hogy a kiváló üzleteket és éttermeket is megjelölik.

Több jogszabály-változtatás kíséri a kormány évvégi döntését, miszerint július 1-től működnie kell az egységes élelmiszer-ellenőrző hatóságnak. Ezek egyike szerint a helytelenül állatot tartóktól, a rossz minőségű ételt áruló üzleteken át, az éttermekig úgynevezett szégyentábla közli majd a vásárlókkal és üzletfelekkel, hogy ahova eddig jártak, azt talán jobb lesz elkerülni a jövőben.

Süth Miklós országos főállatorvos azt még nem tudta megmondani, hogy a majd kifüggesztésre kerülő feliratok milyenek és mekkorák lesznek, de hozzátette: tisztában vannak vele, hogy egy A4-es gépelt papír valamelyik nagy nemzetközi hipermarket oldalán nem éri el a kívánt célt. Ez pedig az lenne, hogy a nyilvánosság erejével is fellépjenek a szabálysértők ellen, ha már a pénzbírságnak nincs mindig visszatartó ereje.

A pénzbírság mértékét nem fogják megemelni a jövőben. Az ÁNTSZ által kiszabott legmagasabb pénzbírságot egyébként a lejárt müzliszeletek átdámuzásáról elhíresült M.E.G.A-cégcsoport kapta, ez 82 millió forint volt. Süth elárulta, nem biztos benne, hogy valaha megkapják ezt az összeget, pedig a befolyó pénz ahhoz járulna hozzá, hogy még több ellenőrzést végezhessenek.

Változás várható azonban a vétkesek telephelyeinek és üzleteinek bezárásával kapcsolatban. Jelenleg csak annyi időre lakatolhatja le a hatóság a szabálysértők helyiségeit, ameddig azok a rendellenességet megszüntetik. Vagyis általában néhány napra. Az év második felétől azonban 30 naptól, akár egy évig is zárva tarthatják azokat a szabálysértés mértékétől és rendszerességétől függően. Süth szerint a szégyentábla mellett - ami rosszhírét viszi majd a vétkeseknek - ez is jelentős anyagi kárt okoz nekik.

A főállatorvos elárulta az [origo]-nak, hogy elképzelhető a jövőben a folyamatosan jól teljesítők megjelölése, vagyis a pozitív diszkrimináció is. Európában, egyedüliként Dániában van erre jelenleg példa, mondta Süth, ott a híres Smile-figura négy különböző formában kerülhet fel a boltok bejáratára. Kérdésünkre, hogy tervezik-e a magyar üzletek "felszmájlizását" is, Süth csak nevetett, majd hozzátette: gondolkodnak valamilyen pozitív diszkrimináció bevezetésén is.

A fogyasztóvédők is a szégyentábla mellett

Egyértelműen támogatja a szégyentábla bevezetését a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője is. Kathi Attila arról is beszélt, hogy a parlament előtt van egy őket érintő jogszabály, a fogyasztóvédelmi törvény módosítása is, amely világossá tenné számukra, hogy ők mikor, milyen mértékű vétség esetén tehetik közszemlére a cég nevét. "Ma ez nem egyértelmű, és az adóforintok bánhatják, ha rosszat mondunk" - utal Kathi a jó hírnév védelmében ellenük indítható perekre.

Ezért is jó, a szóvivő szerint, ha a honlapjuk mellett a boltokban, "jól megválasztott helyen" kitett szégyentáblán is olvashatják majd a vásárlók, hogy az adott kereskedelmi egység mit vétett ellenük. Pénzbírságból egyébként több mint egymilliárdot szabtak ki tavaly, a legsúlyosabb büntetés 20 millió forint körüli volt.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK