Nem történt mulasztás a tavalyi miskolci vízfertőzés során. Az erről szóló jogerős határozat szerint sem a vízszolgáltató, sem a fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatásban részt vevő intézmények nem hibáztathatók a mintegy négyezer megbetegedéssel járó fertőzés miatt.

Jogerőre emelkedett az a határozat, amelyben megszüntették a nyomozást a tavaly nyáron történt miskolci vízfertőzés ügyében. A vizsgálat megállapította, hogy nem történt emberi mulasztás.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy több szakértőt - biológust, bakteriológust, mérnököt és vízügyi szakembert - vontak be a vizsgálatba. Ennek megállapításai szerint a fertőzést az okozta, hogy Miskolcon, az adott vízgyűjtő területen 2006 júniusában duplájára emelkedett a víz szintje a sok eső miatt, és a rengeteg csapadék bemosta a szennyeződést az ivóvízbázisba.

Ezt az időjárási helyzetet azonban nem lehetett kiszámítani, így sem a szolgáltató - a Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. -, sem pedig a fertőzés kialakulása után a tájékoztatásban közreműködő intézmények nem hibáztak - fejtette ki Martossy. Mint mondta, a Mivíz az előírásoknál is szigorúbb rendszerben ellenőrizte a vízmintákat, és a fertőzés kialakulása előtt mintegy másfél héttel még nem volt szennyeződés a levett mintákban.

A sok eső miatt opálosodott vizet idejében ellenőrizték, de ennek tenyésztési ideje 72 óra, tehát mire kiderült, hogy milyen kórokozók okozzák a megbetegedéseket, már megtörtént a fertőzés. Ráadásul a kimutatott baktérium és vírus cseppfertőzés útján is könnyen terjed, így egymást is megfertőzték a betegek, emiatt egyébként csaknem négyezer ember betegedett meg Miskolcon tavaly június közepén - mondta a szóvivő.