NBH-s zaklatásra panaszkodik a Magyar Nemzet

2007.03.24. 13:04

A Magyar Nemzetben szombaton megjelent információ szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai zaklatták a lap újságíróját, miután Szilvásy György kancelláriaminiszter építkezésénél járt. Az NBH cáfolja a zaklatást.

A Magyar Nemzet újságírója, Pál Gábor kollégájával Lesencefalun, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter, Szilvásy György építkezésén járt, majd hazatérése után megjelentek lakásán az NBH munkatársai, és egyebek mellett arról érdeklődtek tőle, biztos-e az állása - írja a "zaklatás" kifejezést használó lap.

Az NBH az írásra reagálva közleményt adott ki, amelyben egyrészt tagadja, hogy az újság cikkében idézett párbeszéd elhangzott volna, másfelől magyarázatot ad az újságíró megkeresésére. Eszerint munkatársai bűnmegelőzési szándékból jártak az újságírónál.

A nemzetbiztonsági védelem alatt álló miniszter nem tudott a Magyar Nemzet munkatársainak várható látogatásáról, viszont később helybeliek azt hallotta, hogy a látogatók afelől is érdeklődtek: milyen időközökben, kiknek a társaságában jelenik meg a községben, kikkel érintkezik. Ezért jelezte az esetet az NBH-nak - áll a közleményben.

Az NBH-nál egyebek közt számításba vették, hogy a látogatás után röviddel betörtek a helyi polgármesteri hivatalba, továbbá azt, hogy voltak esetek, amikor illetéktelenek újságírókként fellépve kísérelték meg bűncselekmények elkövetését. A Magyar Nemzet munkatársához azért mentek el, hogy az ilyen esetben kötelező vizsgálatot, a tisztázás megtörténtével, megnyugtatóan lezárják - tudatta a hivatal.