Biciklis Magyarországot ígér a kormány

2007.03.25. 17:41

2013-ig 60 milliárd forintot költenek a biciklis Magyarország kialakítására - ígérte a közlekedési és a környezetvédelmi miniszter. A tervekben 2000 kilométer új bicikliút szerepel, miközben felére csökkenne a halálos biciklis balesetek száma.

Új kormányzati programról tartott tájékoztatót Kóka János közlekedési és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A program a "Kerékpáros Magyarország 2007-2013" fantázianevet kapta. A kerékpározás szempontjait ezen túl minden közútfejlesztési terv kidolgozásakor figyelembe veszik - ígérte Kóka János. "Ahol csak lehet, kerékpárutat is építünk"- tette hozzá. Ahol új töltés épül, ott lesz kerékpárút is - mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter is.

Az első fő elem az bicikliút-építés és a karbantartás. A második a kerékpáros közlekedés kultúrájának fejlesztése - oktatási programokkal, a KRESZ módosításával, fokozott ellenőrzéssel, a MÁV "kerékpárbarát vasútvállalattá" formálásával. A harmadik elem a kerékpározás turisztikai, sport és rekreációs célú fejlesztése, elsősorban az európai bicikliút-hálózatba, az EuroVelóba való bekapcsolódással - ismertették a miniszterek az elképzeléseket.

A közlekedési miniszter azt mondta: a 2013-ig tartó időszakban több mint 60 milliárd forint jut az Új Magyarország Fejlesztési Terv, a központi költségvetés és az önkormányzatok révén a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére. A fejlesztési terv regionális és közlekedési operatív programjaiból, azaz uniós forrásból 42 milliárd forint fordítható e célra. Ezt főleg a Duna és a Tisza mentén haladó EuroVelo utakra, valamint promócióra és információs projektekre költik majd, amitől jelentős gazdaságfejlesztő hatást remélnek.

A Kerékpáros Magyarország Program szakmai vitája április 22-ig, a Föld Napjáig és a következő Critical Mass biciklis felvonulásig tart.

KAPCSOLÓDÓ CIKK