Néhány nappal azelőtt, hogy elkezdhette volna a kormányszóvivői munkát, Demcsák Zsuzsa bejelentette, hogy visszalép. Mint fogalmazott, segíteni akarta a kormány reformjait, nem pedig újabb ürügyként szolgálni pártpolitikai támadásokhoz. Közölte azt is, megkönnyebbült a döntése után. Demcsákot több kritika is érte, mióta nyilvánosságra került, hogy ő lesz az új szóvivő, mindeddig azonban kitartott amellett, hogy nem lép vissza.

Elsősorban megkönnyebbültem - mondta el Demcsák Zsuzsa a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal kapcsolatban, hogy visszalépett a kormányszóvivői munkától. Azt mondta, komoly teher esett le róla és családjáról. Hozzátette: "Csalódott azért vagyok mert végig azt reméltem, hogy majd egyszer a munkám és a teljesítményem alapján fognak megítélni."

A kérdésre, hogy mik a tanulságok számára, a volt szóvivőjelölt azt válaszolta: "Egyrészt az, hogy felkészületlenül mentem bele ebbe a bizonyos játszmába." Elmondása szerint a hír hamarabb szivárgott ki, mint ahogy létrejött volna a megállapodás. Megjegyezte, bár készültek a támadásokra, azért érték meglepetések. Példaként említette, hogy pornószínésznőhöz hasonlították, a férjét lemaffiózózták, apját lekommunistázták, anyja harmincéves újságírói munkáját pedig etikátlannak nevezték.

A műsorvezető kérdésére ugyanakkor elismerte, Demcsák elmondta, nem volt szerencsés, amit a blogjában írt bölcsődekereséséről. Azt állította, hogy távol áll tőle, hogy tartózkodna a szegényektől, és akik személyesen ismerik őt, ők tudják is ezt.

Demcsák hétfőn tudatta közleményben visszalépését. Demcsák utolsó - március 23-i - blogbejegyzését meg azzal kezdte, hogy "folytatom!" - bár ezzel a blogolás folytatására utalt, mindezidáig úgy tűnt, nem hátrál meg az őt ért támadások miatt. Demcsákot eleinte azért kritizálták, hogy hiteles kormányszóvivő válhat-e belőle azzal együtt, hogy korábban fehérneműben pózolt egy férfimagazinban. Később nagy vihart kavart blogos beszámolója arról, hogy a gyerekét miért vette ki a bölcsődéből, majd a Magyar Nemzetben jelentek meg cikkek férje állítólagos maffiakapcsolatairól. Ezeket az állításokat azonban Demcsák tagadta és pert helyezett kilátásba.

"Az elmúlt hetek támadásai ellenére is szilárd maradt az elhatározásom, és nem változott az ok sem, amelyért elvállaltam a kormányszóvivői feladatot: a magam lehetőségeivel is támogatni akarom a kormánykoalíció reformjait" - írta Demcsák Zsuzsa. Hozzátette: "a jelenlegi helyzetben azonban úgy ítélem meg, hogy azzal segítek a leginkább, ha a kormányszóvivői felkéréstől elállok". Mint fogalmazott, támogatás és segítség akart lenni a munkában, nem pedig teher, illetve ürügy újabb pártpolitikai támadásokhoz.

Gyurcsány sokra tartja az önzetlen lépést

Gyurcsány Ferencet a Demcsák Zsuzsára irányuló össztűz nem ingatta meg korábbi döntésében: kiállt és kiáll ma is mellette - olvasható a Kormányszóvivői Iroda hétfői közleményében. A miniszterelnök a kormányszóvivő-jelölt döntését nemcsak tudomásul veszi, hanem sokra is tartja, annak indoklását tiszteletre méltó gesztusnak tekinti - teszik hozzá. A kormányfő szerint ugyanis ez az "önzetlen lépés" is azt mutatja, hogy helyes volt Demcsákot választani a posztra, ami vele történt, az pedig "újabb bizonyítéka annak a szomorú jelenségnek, ami a politika radikalizálódásával, a közélet megosztottságával írható le".

A visszalépést a parlamentben Gál J. Zoltán is bejelentette Révész Máriusz interpellációjára válaszolva. A fideszes képviselő hétfőn azt a kérdést tette fel a MeH államtitkárának, vajon hogyan küzdene Demcsák a szegregáció ellen. Révész Máriusz idézte a kijelölt kormányszóvivő bölcsőde-választásról szóló blogbejegyzését arról, hogyan vette ki gyermekét a bölcsődéből, mert nem akarta, hogy rossz szociális helyzetű csoportba kerüljön. Gál J. reagálásában elmondta, hogy a kormányszóvivő a nap folyamán tájékoztatta a visszalépéséről. Demcsák Zsuzsa felkészült és rátermett volt a kormányszóvivőségre, de a radikális ellenzék céltáblájává vált, mint ahogy férje és gyerekei is - tette hozzá.

A Fidesz külön is reagált Demcsák visszalépésére. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a visszalépés nem menti azt a tényt, hogy Gyurcsány Ferenc egy olyan kormányszóvivőt választott, aki lenézi a szegény embereket, és akinek a férje "meglehetősen gyanús", "nehezen védhető" üzleti kapcsolatokkal rendelkezik.

Nem vizsgálják tovább a titkosszolgálatok

Az [origo] a Kormányszóvivői Irodától egyelőre nem kapott választ arra a kérdésre, hogy a váratlan fordulat összefüggésben áll-e azzal, hogy még nem fejeződött be az egykori tévésnek és családjának a legszigorúbb, vagyis C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzése. A törvények szerint ugyanis a kormányszóvivői beosztásban lévő személyt át kell világítani, hogy kiderüljön, személye nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, mert esetleg valamilyen körülmény miatt befolyásolható, zsarolható. A Kormányszóvivői Iroda is erre a vizsgálatra hivatkozott, amikor megjelentek a lapértesülések a kormányszóvivő férjének, Kiss Józsefnek üzleti ügyeiről.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az [origo]-nak azt mondta: a törvény értelmében a visszalépés miatt azonnal megszüntetik a kormányszóvivő-jelölt további ellenőrzését. A név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy a Demcsák Zsuzsára vonatkozó vizsgálat semmi olyat nem tárt fel, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, és így akadályozta volna a kinevezését.

A Times is írt a bugyis szóvivőről

Éppen hétfőn írt cikket a Demcsákot ért támadásokról a brit The Times is. "Bugyi vagy tanga?" - kezdte a cikket az egyik vezető londoni lap. Nem ilyen jellegű kérdéseket szoktak általában feltenni a kormányszóvivőknek, kormányzati tanácsadóknak, de a leendő kormányszóvivő feltehetően már hozzá van szokva, hogy a szokásosnál személyeskedőbb kérdésekkel is megtalálják - folytatta a Demcsákról szóló cikket a Times.

A brit lap volt fehérneműmodellként hivatkozik Demcsákra, akiről - mint írják - számtalan alig felöltözött képet találni az interneten. Illusztrációként mellékeltek is egy fotót Demcsákról, amely több évvel ezelőtt készülhetett. A fehérneműs fotókon kívül a bölcsődekeresésről szóló blogbejegyzést is hosszasan részletezi a Times. Ebben arról írt a kétgyermekes anyuka, hogy mennyire nehéz megfelelő bölcsődét találni, egy XIII. kerületi bölcsőde például nem felelt meg a szigorú igényeinek.

Az ott megismert "Bélukának" ugyanis csak hetente egyszer mosták ki a ruháit a szülei, és csak egy váltás ruhája volt, egy másik gyerek kék foltjai otthoni bántalmazásról árulkodtak, "Ádámkát" pedig részeges anyukája vitte be a bölcsibe, nem törődve azzal, hogy a gyereknek éppen bárányhimlője volt. A bölcsőde egyik munkatársát pedig "lelketlennek" nevezte Demcsák.

A lap szerint ugyanakkor a britek megirigyelhetik a magyar bölcsődei és óvodai rendszert, ezt alátámaszthatják azok, akik már próbálták kisgyereküket valamelyik intézménybe beíratni Nagy-Britanniában. Az állami támogatottságú intézmények Magyarországon csak néhány angol fontnak megfelelő összegbe kerülnek a szülők számára - jegyzi meg a londoni lap.

A cikkben idézik azokat a reakciókat is, amelyek Demcsák nagy visszhangot keltett blogbejegyzésre érkeztek. Ezek között van egy édesanya megjegyzése, aki azt írta, hogy sajnálja, de csak egy váltás ruhát engedhet meg a gyerekének. Reagált a XIII. kerületi polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője is, aki visszautasította a "leglelketlenebb bölcsis nénik" megfogalmazást. Karácsonyi Magdolna kitért arra is, hogy a bölcsődék szigorú szabályok mentén működnek, amelyek kiterjednek a higiéniára és az étkeztetésre is.

Demcsák kritizálói szerint a leendő kormányszóvivő bejegyzéséből az elit arroganciája szól - írja a brit lap. Pozícióját gyengítették azok a cikkek is, amelyek férjét maffiakapcsolatokkal vádolták. Demcsák ezeket tagadta, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, valamint családja is reagált a vádakra.