Politikában és médiában jártas, középkorú családos nő kerestetik - ilyen hirdetéssel kereshetné Gyurcsány Ferenc az új kormányszóvivőt. Az általunk megkérdezett szakemberek véleménye alapján legalább is így rajzolódik ki az ideális kormányszóvivő képe. Persze az is lehet, hogy jobban járna a kormány, ha életre keltené Bartlet elnök szóvivőjét, C.J. Cregget, Az elnök embereiből.

"Ki az a magára valamit is adó személy, aki ezek után elvállalná a kormányszóvivőséget?" - tette fel a kérdést egy nagy cég név nélkül nyilatkozó kommunikációs vezetője, amikor az [origo] arról kérdezte, mi lenne az ideális választás a kormány számára Demcsák Zsuzsa visszalépése után. Szerinte a kormányzati kommunikáció nagy bajban van: a szakmailag kompetensek nemet mondanának, új embert pedig nincs idő felépíteni.

Az [origo] viszont megpróbálta végiggondolni, vajon milyen kritériumoknak kell megfelelnie az ideális jelöltnek. Ehhez kikértük egykori és jelenlegi szóvivők, más szakemberek véleményét, valamint virtuális alapokat is figyelembe vettünk az egyik népszerű amerikai sorozat, Az elnök emberei segítségével.

Nőt a pult mögé

Jelentősége van annak, hogy milyen nemű a kormányszóvivő - magyarázta az [origo]-nak az előző kormányszóvivő Danks Emese tavaly augusztusi érkezésekor Síklaki István szociálpszichológus. A nőkhöz ugyanis az együttműködés képessége, az empátia vagy a család fogalma társul, ami pozitívan hathat egy ilyen megszorításokkal terhes időszakban. Arról nem is beszélve, hogy a politika férfiakkal telezsúfolt világában minden kormányzat imázsának használ az emberekhez szóló, kellemes női szereplő, ahogy a mindennapokban is inkább női szerep a társas kapcsolatok bonyolítása - magyarázta akkor a szociálpszichológus.

Úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc is nőpárti, ha a kormányszóvivőségről van szó: először - igaz, Batiz Andrással az oldalán - László Boglárra bízta a kommunikálást, őt később a Tescótól érkező Danks Emese követte, két nappal ezelőttig pedig úgy tűnt, Demcsák Zsuzsa veszi át a stafétabotot. Ha azonban a rendszerváltás óta nézzük a szóvivői kronológiát, még mindig férfitúlsúly érvényesül, hiszen mostanáig csak négy -, ha Demcsákot is vesszük, majdnem öt - nő, és kétszer ennyi férfi állt a pulpituson.

Az egyik leghíresebb szóvivő is nő: C.J. (azaz Claudia Jean) Cregg, aki Az elnök emberei - West Wing című amerikai sorozatban a Fehér Házban felelt éveken át a nyilvánosság tájékoztatásáért (most már személyzeti főnök). Őt tartja példaképének Danks Emese, a Gyurcsány-kormány előző szóvivője is. "A szerepe alapján ő elsősorban nő, aki ebből kiindulva könnyedebb és barátkozósabb típus, mint a körülötte lévő merevebb, sablonosabb alakok" - jellemezte C.J.-t Danks még tavaly ősszel a Kreatívnak adott interjújában.

Családi idill a háttérben

Futkározzanak körülötte a gyerekek vagy élje a szinglik életét? Kérdés lehet ugyanis az is, hogy az ideális szóvivő milyen háttérrel rendelkezik. Több általunk megkérdezett szakember is kitért arra, hogy - mivel üzenete van a kormányszóvivő karakterének - egyértelműen szimpatikusabb, ha a társadalom felé közvetítő személy megállapodott, családos ember. Így hitelesebb is lehet, amikor a családi adókedvezményekről vagy hazánk romló demográfiai mutatóiról tájékoztat. A kormány arcainak többsége eddig megfelelt ennek a követelménynek, igaz, Batiz András épp azért hagyta ott állását, mert több időt akart gyarapodó családjának szentelni.

Forrás: [origo]
A családot választotta - Batiz András

A házastársak, gyerekek korábban nem is igen kerültek előtérbe, Demcsák Zsuzsa családi hátteréről - főként férjéről és szüleiről - azonban az elmúlt hetekben többet tudhatott meg a közvélemény, mint összes eddigi elődjéről együttvéve. Kezdetben a kormányzati kommunikációban is kiemelték vele kapcsolatban, hogy kétgyermekes családanya, ami - ha a bölcsőde-választásról szóló szerencsétlen blogját nézzük - végül inkább rosszul sült el.

C.J. Cregg ebből a szempontból kilóg a sorból. Nincs férje, családjáról is csak néhány apróság derül ki a sorozatban. Apja nyugdíjas tanár, akin megjelentek az Alzheimer kór tünetei. Idősebb fiútestvérei vannak, akik megőrülnek a golfért. Bár a sajtó cikkezett arról, hogy esetleg leszbikus, valójában a férfiakhoz vonzódik. Viszonyba bonyolódott a The Washington Post újságírójával, de még magával John Hoynes alelnökkel is volt egyéjszakás kalandja, igaz, még azelőtt, hogy a férfi elfoglalta volna a posztot. (C.J. Cregg jellemzőit a West Wing nem hivatalos honlapja segítségével gyűjtöttük össze.)

Nézzen ki "normálisan"

Nem egybehangzó az általunk megkérdezett szakemberek véleménye arról, hogy mennyire fontos a szószóló külső megjelenése. Van, aki szerint erre nagyon is odafigyel a közönség, más viszont úgy véli, bőven elég, ha valaki "normálisan", vagyis elfogadhatóan néz ki. A modellként is tevékenykedő Demcsák Zsuzsa vitathatatlanul az eddigi legszemrevalóbb kormányszóvivő lett volna, ami a múltban - ha Kiss Elemért vagy Havas Henriket vesszük -, kevésbé volt szempont.

A megjelenéshez kapcsolódik a kor kérdése: a posztot betöltők 1998 óta szinte mindig a fiatalabb korosztályból kerültek ki, ami a név nélkül nyilatkozó nagyvállalati szóvivő szerint helytelen. Mint mondta, az angolszász országokban elképzelhetetlen lenne kinevezni egy húszas-harmincas éveiben járó fiatalt, mindig olyan 50, vagy akár 60 év körüli személyek a kormányzat kommunikátorai, akik már letettek valamit az asztalra. Tapasztalt, ismert újságírók vagy külügyekben jártas szakemberek, akik épp ezért hitelesek is - magyarázta. "Valami kelet-európai vircsaft kezd lenni, hogy ex-szépségkirálynők kerülnek ilyen beosztásokba, pedig a szép csomagolópapír nem elég" - tette hozzá.

Fotó: MTI
Ő lehetett volna a legszebb - Demcsák Zsuzsa

Ha szépségével nem is, magasságával mindenképp kitűnik a környezetéből C.J: hat láb, azaz nagyjából 190 centiméter magas. Így a Fehér Házban kénytelen felnézni rá a legtöbb férfi kolléga, sőt, főnökei is. Egyszer még Bartlet elnök is nyújtózkodni kezdett mellette, és megkérdezte tőle: "Maga még mindig nem állt meg a növésben?" C.J. külsejéhez még hozzátartozik, hogy szemüveges, de legtöbbször kontaktlencsét visel.

Odaengedjék az asztalhoz

Mi a fontosabb: a szóvivő legyen a köztájékoztatásban jártas, profin kommunikáló, kamerához szokott szakember, vagy jobb, ha politikusi vénával és előélettel rendelkezik? Előbbi megoldást egyesek azért nem tartják ideálisnak, mert ilyenkor úgy tűnhet, valóban csak szócső szerepe van, vagyis egyszerű végrehajtóként elmondja, amit a kormányzati politika megkíván. A másik típusra példa lehet Gál J. Zoltán, akiről egy szakember korábban azt mondta, róla elhiszi, hogy "ott ül az asztalnál", ahol a döntések születnek. Persze ez nem csoda, ő parlamenti képviselő 2002 óta, és pár éve államtitkár is.

Ebbe a kategóriába tartozhat még Borókai Gábor, az Orbán-kormány szóvivője, aki elmondása szerint kérte, hogy ott lehessen a döntéseknél, máskülönben nehezen tudna hitelesen kommunikálni. Ez a taktika bejött neki, ő volt az eddigi egyetlen, aki egy teljes cíklust, megszakítás nélkül lehúzott kormányszóvivőként. Bár Borókai is újságíróként érkezett a posztra, az [origo] kérdésére épp a politikai jártasságot emelte ki, amikor az ideális szóvivőről kérdeztük. Szerinte a kormány arcának muszáj eligazodnia a politika világában.

Forrás: [origo]
Ott volt a döntéseknél - Borókai Gábor

A Magyar Szóvivők Egyesületének egyik vezetője, Sipos Jenő ellenben úgy vélekedik, hogy egy kormányszóvivőnek nem kell - és nem is lehet - minden általa tálalt szakpolitikai kérdést mélységében megérteni, inkább az a fontos, hogy egy komoly szakmai csapat álljon mögötte. Szerinte akkor igazán hiteles valaki kommunikátorként, ha köze van ahhoz a területhez. "Rólam sem gondolták eleinte, hogy beválok, mert a tájékoztatásban nem volt gyakorlatom, de én járőröztem, nyomoztam, zártam le kamionokat" - magyarázta Sipos, aki főállásban a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője.

C.J. Hollywoodból érkezett a Fehér Házba. Egy nagy televíziós és filmes cégnek dolgozott PR-szakemberként igencsak impozáns (évi 550 ezer dolláros) fizetésért, de aztán kirúgták, és elment Bartlet kampányába dolgozni heti 600 dollárért. 22 évet töltött iskolapadban, hallgatója volt a tekintélyes kaliforniai egyetemnek, a Berkeley-nek is. Egyértelműen élvezi az elnök bizalmát, és személyesen is elbeszélgetnek az ügyekről, ami nyilván segíti a munkáját.