A Fidesz arra kérte az Egészségügyi Minisztériumot, hogy az ágyszámcsökkentéseket szentesítő szerződéseket ne kelljen hétfőig megkötni, mivel a kórházak az erről szóló dokumentumokat még nem kapták meg. A tárca viszont állítja: a szerződéséket kedden megkapták a kórházak. A Heim Pál Gyermekkórház igazgatója az [origo]-nak azt mondta: a fővárosi kórházak vezetői már hétfőn olvasták az ezt tartalmazó e-mailt.

Tolják ki egy hónappal az ágyszámcsökkentéseket szentesítő szerződések aláírását, vagyis a kórházaknak az új finanszírozási szerződéseket ne kelljen hétfőig megkötni - javasolta szerdán a Fidesz. Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa ezt azzal indokolta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) több kórháznak még nem küldte el a szerződés tervezetét. A politikus szerint ugyanis az ilyen szerződéseket nem lehet kutyafuttában, pár nap alatt megkötni.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára ezzel szemben határozottan állította: a kórházak az új ágyszámokhoz igazodó szerződéseket keddig kivétel nélkül megkapták, így reméli, hogy azokat sikerül megkötni hétfőig. Az államtitkár szerint a megkötés távolról sem olyan bonyolult, a megyei OEP-eknek egyenként ugyanis csak 5-6 kórházzal kell megállapodniuk.

Azt, hogy kinek van igaza, nehééz eldönteni. Harmat György, a fővárosi Heim Pál Kórház igazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy ők már hétfőn megkapták a szerződéstervezetet. Harmat hozzátette: úgy tudja, hogy a fővárosi intézmények hétfőre kivétel nélkül megkapták a dokumentumokat. Domokos László, a Békés megyei önkormányzat fideszes elnöke viszont úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a megye négy kórháza egyelőre nem kapta meg a dokumentumokat.

Az intézményeknek a kórházreform miatt kell új finanszírozási szerződést kötniük az OEP-pel. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint ugyanis április elsejétől több kórház, kórházi osztály és közel 16 ezer kórházi ágy szűnik meg. A megváltozott helyzetre pedig értelemszerűen nem érvényesek a korábbi kapacitásokra kötött OEP-szerződések.

A Fidesz fő kifogása az aláírásra szánt rövid határidő mellett az, hogy szerintük "diktátumszerűen" és "zsarolással akarja elérni a tárca, hogy a kórházak aláírják az ágyszámcsökkentéseket jóváhagyó határozatokat. Az ellenzéki párt ezzel arra utalt, hogy az aláírás megtagadása esetén átmenti finanszírozás lép életbe, aminek során a renitens kórházak a korábbinál kevesebb pénzt kapnak. Azt, hogy pontosan milyen szankcióról van szó, Horváth Ágnes nem részletezte, információink szerint azonban ezek az intézmények a korábbi bevételüknek csak a 70 százalékát kapnák meg.

A minisztérium szerint azonban az új szerződéseket megéri aláírni, mivel a kórházak 60 százalékának javul a finanszírozása. Az intézmények 15 százaléka ugyanannyit, 25 százalékuk pedig a jelenleginél kevesebbet kap a jövőben. Az aláírást megtagadó önkormányzatok pedig nem pályázhatnak arra a 7,5 milliárd forintra sem, amelyet a tárca az átalakításokra különített el. Horváth Ágnes az [origo] azon kérdésére, hogy konkrétan melyek azok a kórházak, amelyek jól járnak és melyek azok, amelyeket hátrányosan érint az új rendszer, nem kívánt válaszolni.

Korábban több fideszes önkormányzat - többek között Esztergom és Hódmezővásárhely - jelezte azt, hogy az általuk fenntartott kórház nem írja alá a szerződést. Az önkormányzatok azt közölték: a lefaragott ágyszámok hátrányosan érinti őket, ezért bíróság előtt támadják meg a minisztériumi döntést. A minisztérium államtitkára erre reagálva azt mondta: eddig egyetlen kiemelt kórház adott be keresetet, az azonban azt nehezményezte, hogy 35 ággyal többet kapott, mint amennyit kért.

Szabó András