A március 15-i események nem vittek el és nem hoztak új szavazókat a pártoknak a Szonda Ipsos friss felmérése szerint, amelyet a Népszabadság közölt. Ugyanakkor az ismét zavargásokba fordult ünnep után mind a Fidesz, mind az MSZP támogatói valamivel magabiztosabbnak és aktívabbnak mutatkoznak.

Miközben a pártok támogatottságán érdemben nem változtattak a március 15-i események, egységesebb képet mutatnak a szavazótáborok, mint korábban - állítja Szonda Ipsos közvélemény-kutatása, ami a Népszabadság szerdai számában olvasható.

Ugyanakkor az előző hónaphoz képest valamennyire emelkedett a szimpatizánsok aktivitásának a mértéke: az ellenzékieknél 73-ról 77-ra, a kormánypártiaknál 70-ről 73 százalékra bővült a magukat biztos választási résztvevőknek tartók aránya. Némileg nőtt az önbizalmuk is, a fideszesek között 86-ról 88-ra, a szocialisták körében 37-ről 42 százalékra bővült a választási győzelmet remélők aránya.

Arra a kérdésre, hogy: Ha most vasárnap lennének a választások, ön melyik pártra szavazna? 32 százaléknyian mondták azt, hogy az ellenzék legnagyobb pártjára, a Fideszre. A vezető kormánypártot "most vasárnap" a szavazópolgárok 23 százaléka támogatná. Az MDF megismételte múlt havi csúcseredményét, megint az összes szavazó 5 százaléka támogatná, és az SZDSZ is őrzi a februárban elért bejutási határértéket.

Markánsabbá vált az ország jelenlegi állapotáról és közeljövőjéről alkotott álláspontja a választóknak. Az ellenzéki tábor véleménye differenciálatlanul negatív, az előző hónapban 91, most 96 százalék véli úgy, hogy az ország dolgai rossz irányba tartanak. Szkeptikusabbá váltak a közeljövőt illetően is, a februári 73-ról 78 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint egy év múlva a nemzetgazdaság rosszabb állapotban lesz, mint most (mindeközben 8-ról 4 százalékra csökkent azoké, akik szerint javulás várható).

A szocialista párt támogatói viszont fordítva, márciusban értékelték kedvezőbben a jelent és a következő esztendőt, mint februárban. Akkor a "jó irány-rossz irány" vélemények aránya 36 és 51 százalék volt, most 40-48 százalék. A jövőt illetően eleve több volt a bizakodó szocialista (40 százalék, szemben a 25 százaléknyi kétkedővel), arányuk március közepén tovább nőtt (43 százalékra), miközben a negatív prognózist adók csoportja 22 százalékra apadt.

A március közepén tapasztalt felfokozott politikai hangulat következménye, hogy a jobboldali szavazók minden korábbinál hevesebb mértékben utasítják el a másik térfél szereplőit. A múlt hónapban a Fidesz támogatóinak 73, ezúttal 87 százaléka az MSZP-t nevezte meg a leginkább ellenszenves pártként. A szocialista szimpatizánsok Fideszhez való viszonya is erőteljesen negatív, de ennek mértéke az elmúlt egy hónapban nem változott (februárban 72, most 71 százalék számára a legelutasítottabb párt.