Átmeneti incidensnek nevezte utólag az orosz nagykövet azt a vitát, amely a Fidesz elnökvével alakult ki egy szerdai konferencián. Orbán azt mondta, különbözik az európai és az orosz észjárás az energiapolitikában, amire a jelenlévő orosz diplomata szót kért, és visszautasította a pártelnök kijelentéseit. Gyurcsány szerint Orbán megsértette az oroszokat, mire a Fidesz úgy reagált, hogy "kibújt a szög a zsákból".

A magyar állam magatartása az energiapolitikában példátlan, nem jellemző Európában - jelentette ki Orbán Viktor azon a szerdai konferencián, amelyet a Fidesz az EU elődjét megalapozó Római Szerződés 50. évfordulója alkalmából szervezett. A Fidesz elnöke szerint három dolog jellemzi a magyar állam viselkedését ezen a téren: egyrészt "lesajnálja" a kelet-ázsiai térséget, másrészt tagadja az orosz állami befolyást az európai piacon megjelenő orosz cégek hátterében. Ezen kívül leértékeli azokat a törekvéseket, amelyeket az EU annak érdekében tesz, hogy közös energiapolitikát hozhasson létre, "következésképpen leértékeli a közös energiapolitikai törekvéseket szimbolizáló Nabucco vezeték lehetőségét" - mondta Orbán.

A pártelnök arról is beszélt, hogy az energiapolitikában az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. Elmondása szerint Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatók, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző.

"Megértettük egymást?"

A Fidesz által rendezett konferencián hivatalosan nem volt előadó, de Orbán Viktor szavait követően szót kért Oroszország budapesti nagykövete, Igor Szergejevics Szavolszkij, aki azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni. "Nem kell ebből politikát csinálni Elnök Úr, (...) le kell ülni tárgyalni" - fogalmazott, majd hozzátette: nem kell eltérő észjárásról beszélni, hiszen szerinte Oroszországban az energiapolitikában csak piaci szempontok döntenek. Az orosz kormánynak fontos, hogy tudja, az orosz termelőknek biztos piacuk van, az orosz energia megvásárlása pedig nem csak a vevőnek, de a szállítónak is fontos - tette hozzá.

"Én megértem, hogy az Orbán elnök úrnak a belpolitika a legfontosabb, de azért figyelembe kell venni, hogy nálunk nem az állam szállítja a gázt meg az olajat, hanem a vállalkozók" - mondta. "Az energia- stratégia az tényleg politikai ügy, de a piac az piac. Megértettük egymást?" - fordult beszéde végeztével Orbán Viktorhoz a nagykövet.

Az orosz nagykövet szavaira reagálva viszont Litvánia budapesti nagykövete is szót kért, és azt mondta: országát folyamatos nyomás alatt tartja az orosz monopólium egy, számára nem kedvező privatizációs ügylet miatt.

Gyurcsány szerint Orbán sértegetett

Gyurcsány csütörtökön újságíróknak nyilatkozva azt mondta a Fidesz kongresszusán történtekről, hogy indokolatlan és oktalanság bármely nemzetnek az önérzetét megsérteni. "Nekem az a dolgom, hogy a károkat elhárítsuk, és világossá tegyük, soha nem fog Magyarország egyetérteni azzal, hogy politikai, gazdasági vagy bármilyen természetű vita kapcsán megkérdőjelezzük egy másik népnek vagy nemzetnek saját önhitét, büszkeségét, identitását" - jelentette ki a miniszterelnök, majd hozzátette: minden ilyen törekvés árt Magyarországnak.

Közleményében a Fidesz úgy reagált, hogy "Kibújt a szög a zsákból". Szerintük Gyurcsány Ferenc ahelyett, hogy a magyar nemzeti és a közös európai érdekek mellett foglalt volna állást, immár "nyíltan az orosz hatalmi törekvések szószólójaként lépett fel". Az ellenzéki párt úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök Magyarország gazdasági érdekeivel és a közös európai törekvésekkel szemben az orosz érdekeket védelmezi.

Kivonulni nem akart az orosz nagykövet

Az orosz nagykövet utólag azt mondta, "átmeneti incidensnek" tekinti a konferencián történteket. Igor Szavolszkij az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ő érdeke az, hogy a pártpolitikai megfontolások mellőzésével, a magyar és az orosz társadalom minél szélesebb támogatása mellett folytassa az együttműködést.

Szavolszkij megjegyezte, amikor a konferencián elhangzottak az országára nézve szerinte sértő kijelentések, két választása volt: "az egyik, hogy megsértődjek, felálljak és díszesen kivonuljak, vagy a másik, hogy válaszoljak". Azt mondta, úgy ítélte meg, reagálnia kell azokra a kijelentésekre, amelyek "hamis színben tüntették fel Oroszországot és Oroszország külpolitikáját, beleértve az energiapolitikát is." Hozzátette: "Oroszország, illetve előtte még a Szovjetunió, negyven évvel ezelőtt kezdett gázt és olajat szállítani Európába, és még egyszer sem szegte meg a szerződéseket."

Az energiapolitika körüli vita azután lángolt fel, hogy az International Herald Tribune nevű amerikai lap azt írta, Magyarország az orosz gázvezeték tervét (Kék áramlat) választotta az uniós projekttel (Nabucco) szemben. Gyurcsány Ferenc a lapnak azt nyilatkozta, a Nabucco csak álom, amelyben évek óta nem volt semmi előrelépés, Magyarországnak pedig tervekre van szüksége, idővel ugyanis egyre nő az ország gázigénye. Gyurcsány ugyanakkor visszautasította azokat az állításokat, hogy ő kardoskodna az orosz terv mellett. Hangsúlyozta, az ő dolga, hogy biztosítsa Magyarország gázellátását a jövőben.

[origo]/MTI