A Medián szerint Kóka esélyesebb Fodornál

2007.03.29. 10:42

A népesség egészében Fodor Gábort, az SZDSZ-szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasabbnak az SZDSZ elnöki posztjára - derül ki a Medián kutatásából, amelyet a közvélemény-kutató a HVG számára készített. A Szonda Ipsos korábban ezzel ellentétes eredményre jutott.

Két héttel az SZDSZ tisztújítása előtt, a Medián felmérése szerint a teljes lakosság kétharmada hallott arról, hogy Kuncze Gábor visszavonulása miatt új elnököt választ az SZDSZ - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG csütörtöki száma közölt. A válaszadók közül minden második mindkét induló jelöltet meg tudta nevezni. Fodor Gábort a teljes népesség 29 százaléka tarja alkalmasabbnak, míg Kókát 22 százalék választaná. Fodor előnye elsősorban a Fidesz-szavazók véleményéből adódik, a kormányoldalon viszont Kóka vezet.

Az SZDSZ jelenlegi szavazói mind a két jelöltet elfogadják - Kóka és Fodor népszerűsége egyformán magas a körükben, és alig vannak közöttük olyanok, akik mind a két indulót alkalmatlannak tartják -, de összességében inkább a gazdasági miniszterre bíznák a párt vezetését. A felmérés szerint míg Kókát 49 százalék tartja alkalmasabbnak, addig Fodort 39 százalék.

A Medián március első felében több országos reprezentatív felmérésében is feltett néhány kérdést az SZDSZ közelgő elnökválasztásáról, az ezek összekapcsolásával létrehozott 3200 fős adatbázisból alkotott képet a teljes népesség és a liberális párt szavazóinak a véleményéről is.

A Medián felmérésével ellentétben a Szopnda Ipsos kutatása Fodor Gábor előnyét jelezt. E szerint a liberális választók egyharmada Fodor, egynegyede Kóka elkötelezett híve. A Szonda szerint Fodort többen látnák szívesen elnökként, népszerűbb az SZDSZ szavazói közt, és többen tartják a 2010-es jó szereplés zálogának is, mint Kóka Jánost.

KAPCSOLÓDÓ CIKK